Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Wirra Willa Pavilion by Matthew Woodward Architecture

contemporary-pavilion-design-australia-adelto-12

Sydney-based architectural practice, Matthew Woodward Architecture, has designed the Wirra Willa Pavilion project. The contemporary private residence located in Somersby, Australia. 

The Wirra Willa Pavilion is a Miesian inspired glass pavilion situated in a vibrant and fertile, rural landscape setting not dissimilar to that seen in a Claude Monet painting.

contemporary-pavilion-design-australia-adelto-04

According to the architects: “The aim was to create a multifunctional space that provided an experiential opportunity for the visitor so they could appreciate, to the full extent, the inherent beauty of the landscape. The specific site is situated remotely on a private property that totals 80 acres and was originally established as a stone and citrus fruit orchard. There are well established gardens intertwined throughout.

“The contemporary pavilion cantilevers over the natural spring fed dam to connect the inhabitant to a sublime environment that is pulsing with an abundance of life and natural beauty. It is essentially used as a private and remote spa house and guest retreat that compliments the existing residence on the property.

“Simplicity is essential to the success of the project. The approach was to maintain simplicity through each stage of the design process in order to create an elegant, unobtrusive incision into the landscape setting that allows for both prospect and refuge.

“The use of the pavilion is multifunctional. The design needed to be flexible and adaptable to accommodate for various uses during the changing seasons through out the year.

contemporary-pavilion-design-australia-adelto-00

“Site selection was critical from an existential and sustainability perspective. The location was selected for it’s remoteness, opportunity for prospect, and orientation to the sun and prevailing winds.

“The orientation of the pavilion to the north-east captures the sun and responds to prevailing winds. In the warmer summer months the sliding glass panels can open up to allow for natural cross ventilation by inviting the prevailing breezes, while in the cooler winter, thermal mass of materials conduct heat from the sun to allow for a relatively constant internal climate.

“The materiality was selected for the inherent tellurian characteristics to harmonise the building to the natural setting. The geometry itself is simple. The building is essentially two bisecting rectangular prisms, one created from composite steel, concrete and glass, and the other a sandstone cladded core. The structural solution was derived from a rationalised ‘grid’ system.”

Images courtesy of Murray Fredericks

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

September 24, 2014 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter