Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Modern Design Villa Hendrikx, Netherlands

Almere-based design studio 70F Architecture have designed the Villa Hendrikx project. Completed in 2009, the two-storey property can be found in Almere, Netherlands.

According to the architects: The house built was built with traditional planning, living on the ground floor and bedrooms upstairs. The contemporary Dutch property is divided into three parts: a two-storey main entrance building facing the front garden, a patio and connecting hallway as an open area in between, and finally the living area in a one-story volume in the middle of the plot.

“The contemporary Netherlands house is clad in yellow-white blend brickwork with mahogany window frames. The first block contains an office with business entrance and bathroom, utility room, storage room and sauna on the ground floor. On the first floor are the bedrooms, bath and shower rooms. The landing is so spacious, that besides the traffic space there is place for a cabinet wall, which maximises the free space in the bedrooms, but also a large workbench. On this workbench, the three children do their homework and use their computers. This encourages social contact within the family, but also provides the necessary social supervision by the parents. None of the rooms in this volume are street-oriented, to emphasise privacy.

“The entrance to the contemporary Dutch house is in the second volume, the connecting hallway between the tall office/sleep volume and the low residential volume. It also houses the start of the stairs to the first floor, while more towards the living quarters there is a cloakroom. The third volume is divided into three parts. The dining/TV area is focused on the east side garden.

“The kitchen is built into two long volumes, separating the living room from the dining room. Above the kitchen is a glass roof. In these volumes there are also an indoor and an outdoor fireplace.

“The livingroom is facing the patio and the backyard, and has a partly covered terrace facing south. By dividing the various functions into multiple, interconnected blocks, the house becomes fully integrated with the plot. The phenomenal large glass panes, the visual lines of the interior design and the garden design by Mien Ruys studio do the talking.”

Images courtesy of Luuk Kramer.

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

August 10, 2012 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter