Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Waterfront Living At Sun Cap House, Singapore

Singapore-based design studio Wallflower Architecture has designed the Sun Cap House. Completed in 2010, this contemporary, water front property can be found in Sentosa Cove, Singapore.

According to the architects: “Although the site was devoid of any development during the inception of the project, it was foreseen that the future built environment would be dense with neighbouring residences barely metres away on either side. The tropical sunlight falling on this resort island could also be harsh and intense but the proximity to the sea also blesses it with breezes that tend to channel through the waterways that are unique to the cove. Most properties along the waterway benefit from  fantastic sew views, and the narrow rectangular contemporary Singaporean property site was no different.

“In response to the projected urban density and the site’s local environment, the home is designed with a thick, nine metre high wall that forms the entrance façade which wraps around to continue along the sides. Like the pulling back of a curtain to reveal the view, the walls terminate as it approaches the waterway where thereafter an inner enclosing structure of paneled glass continues, projecting toward a pool and garden. The massive, enveloping entrance and side walls are essentially a thermal and privacy filter. The wall occludes views from inquisitive neighbours but encourage the passage of breezes that find their way through the contemporary Singapore house rather than around it by deliberate vertical slotting dividing the enclosing wall into free-standing segments. The slotting also helps to filter natural light into the house and soften the impact of the harsh sunlight. The secondary glass paneled enclosure within but set away from the enveloping walls is designed to slide away so that the impression of width does not terminate at the glass line but are extended to the tall side walls.

“The impression of space however goes even further, for the slots in the walls reveal landscaping that extends beyond. The walls are parallel to but do not meet the eaves of the roof; a metre wide gap invites sunlight to wash down onto planting and greenery that thrive on either side of the wall blurring the distinction of an ‘inside’ ‘outside’ demarcation. Though a vertical surface, the rough plastered texturing of the wall catches light streaming in from the gap above and diffuses it into the living spaces. Perhaps the spatial experience is best described as akin to being held in the loving cradle of two cupped, open hands.”

Images courtesy of Albert Lim.

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

August 18, 2012 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter