Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

VanDusen Botanical Gardens, Canada

The VanDusen Botanical Garden Visitor Centre has been designed by international design studio Perkins+Wills. The contemporary Visitor Centre can be found in Vancouver, Canada.

According to the architects the VanDusen Botanical Garden Visitor Centre creates a harmonious balance between architecture and landscape—from a visual and ecological perspective. Inspired by the organic forms and natural systems of a native orchid, the 1,765-square-metre  building is organised into undulating green roof ‘petals’ that float above rammed earth and concrete walls.Designed to exceed LEED Platinum status, the Visitor Centre is pursuing the Living Building Challenge—the most stringent measurement of sustainability in the built environment. The facility uses on-site, renewable sources to achieve net-zero energy on an annual basis; sequesters enough carbon to achieve carbon neutrality; uses filtered rainwater for the building’s greywater requirements; and treats 100 per cent of blackwater in an on-site bioreactor. Images courtesy of Nic Lehoux.

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

February 24, 2012 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter