Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Urban Cool Redeveloper Apartment, Canada

Kariouk Associates an Ottawa-based design studio has completed  the Redeveloper apartment in 2011. The contemporary property can be found in Ottawa, Canada.

According to the architects: “This project called for the rethinking of an 850 square-foot apartment on the seventeenth floor of a new condominium building in the city’s downtown core. The slogan employed by the developer for marketing this building championed the apartments as ‘…statements of modern, urban living’.  The challenge of this project was to establish what ‘modern, urban living’ could or should be.”

Design Solution:

“The redesign of this contemporary Canadian apartment unit rejects the model of large homes that segregate ‘served’ (public) space from ‘service’ (private) spaces; as is clear in the original layout of this unit, most urban apartments simply cannot comfortably create two such distinct types of spaces. Hence, reasonable ‘modern, urban living’, in an architectural sense, involves the dynamic and poetic use of poché, the conventional ‘service space’ of any home (bathrooms, storage, closets, structure, service chases, etc.)

“Even after the existing partitions of the unit were removed, the resulting interior did not appear spacious due to a jumble of variously shaped, large mechanical units and columns, as well as a wall that ran the length of the unit that at times projected forward as much as a three feet. The space was too small for the use of multiple features to address each of the many visual encumbrances; the solution required a general ‘clean up’ of the agitated perimeter and a single, primary design move to address all of the columns and mechanical components, deployed in a manner that would not recreate the initial situation of separate rooms each too small to properly function. The perimeter was regularised by a continuous floor-to-ceiling wall of cabinetry, which nearly doubled the amount of storage provided in the existing layout. The form of an ellipse was then used to create enclosures that both concealed the most egregious central mechanical unit and column, as that shape yielded the intended result with the utmost spatial efficiency. The area left between those two infrastructural items creates a closet. A differently-proportioned ellipse was used to conceal the remaining column and to create a clothes closet. To maintain a visually unified interior the same form was then used to create the shower. Thus, the shower, generally one of the most private of spaces, becomes the focal point of the unit. (How many apartments can boast a shower with a 270-degree view over the city?).

“Whereas the initial bathroom (like most bathrooms) required a sort of private circulation space between its fixtures and the shower, the new layout recuperated that ‘lost’ space by removing the shower from the bathroom altogether. Without the shower and its attendant circulation space, a toilet and sink are fit into depth of the long storage wall. Near the entry, a urinal, (bathroom technology engineered to minimize splashing) is the solution to providing a drinking bowl for a very large dog with sloppy drinking habits. A study housing a work station, shelving, and the keyboard of an electric piano fitted to a drawer are likewise folded into the depth of the storage wall. While the location of the ellipse housing the mechanical unit was predetermined, the second fabric ellipse and the shower ellipse are calibrated to inflect the movement throughout the entire contemporary Canadian apartment with nuanced delineations of a sleeping area, dining area, and a living area. Opaque drapery stored within the cabinetry that moves on tracks fit within the ceiling allow for complete visual separation at the rare moments when such privacy is desired. White porcelain tile is used throughout to further unify the interior, but likewise its reflective properties contribute to an entirely luminous interior. The tiles extend onto the balcony to visually link it to the interior.”

Images courtesy of Photolux Studios (Christian Lalonde)

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

June 15, 2012 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter