Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Unconventional dental practice design by OOS

Contemporary-clinic-Design-Switzerland-12

Zurich-based architectural practice, OOS, have designed and created the spatial concept for an unconventional dental practice. Completed in 2012, the dental practice known as the Dental Club can be found in the Swiss town of Lucerne.

According to the designers: “The specified aim of this dentist was to offer his patients an experience and make their stay in the dental club as varied and pleasant as possible.

“When developing the design concept with the stated objective of offering patients an extra something, OOS focused on atmospheric programming, re-interpretation of elements and the composition of the individual activities, which characterize a visit to the dentist. Through the creation of specific spatial worlds for each activity mixed with a portion of entertainment, an unmistakable dental club arose in place of a conventional dental practice. In the design process, attention was paid to matching the work environment necessary for the dentist’s work with a soothing atmosphere for the patients”

Combination of traditional and unconventional elements

This approach runs through the entire concept for the rooms. An atmospheric density is achieved by using a variety of spatial scenographic works and the resulting contrasting space concepts are composed into a harmonious sequence. The design concept takes something from both classic as well as unconventional elements, which are surprising at first glance. For instance, patients are welcomed in the inviting setting of a club lounge with library, where they can pass their time with an iPad or a book. The ‘dentaliser’ is a central zone with a white, glossy appearance. It functions as a neutralising space around which the various rooms and activities (x-ray, office, bathroom, etc.) are arranged.

Luxuriate in the South Seas During Treatment

The space in the treatment rooms is defined by a visual horizon. While the lower part is assigned the task of a sterile, white world of a dentist’s work, the ceiling – which naturally is the focus of the patient – offers an open view of a map of the oceans and islands with new lands for continuous discovery and distraction.

Images courtesy of Claudia Luperto and Dimitri Semko

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

July 24, 2013 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter