Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Trendy SoundCloud Berlin headquarters by Kinzo

contemporary-office-design-soundcloud-berlin-germany-adelto_02

Berlin-based architectural practice, Kinzo, has designed the SoundCloud project. Completed in 2014, the new headquarters of internationally renowned online platform SoundCloud cover three levels and approx 4,000 square metres of an old brewery building close to the former Berlin Wall in Germany.

The complex, designed to serve as a future incubator for up-and-coming start-ups, will become the one-stop office for all 180 Berlin employees of the foremost hub for musical exchange on the net. Anticipating future expansion of the rapidly growing SoundCloud platform, the spacious offices could potentially accommodate up to 350 desks.

contemporary-office-design-soundcloud-berlin-germany-adelto_00

To provide the company and its new HQ with a matching spatial identity and the right architectural framework for the platform’s novel business and working structures, SoundCloud asked Kinzo to turn its new hub into a space that exudes and encourages innovation and creativity. The platform envisaged a welcome beacon in Berlin’s office landscape that both shapes the company and evolves with SoundCloud over the years. Against this background, Kinzo’s conversion redefines the rules of office design with its tangible reflection of a virtual community.

While Kinzo’s design interventions retain the former factory’s industrial charm, they also emphasise the location’s characteristics to create just the right space for such a young and expanding business.

From open work spaces and café-meets-reception area to various themed rooms – each space at the new SoundCloud HQ promotes flexible use scenarios and the platform’s ingrained culture of constant creative exchange. Thanks to subtle accents and interventions, introduced according to need, the mood shifts from urban exchange to private retreat, from bustling public space to cosy living room.

contemporary-office-design-soundcloud-berlin-germany-adelto_01

In order to preserve the location’s factory feel, Kinzo decided to retain the brewery’s raw appeal, leaving the building’s original brickwork and ceiling details exposed. Underscoring this aesthetic, all technical installations are clearly on display, snaking across the naked surfaces in an ornamental meets functional pattern that juxtaposes old and new.

The only substantial alteration to the structure’s original architecture can be found between the two lower-most levels: Here, a two-storey atrium and staircase now serves as the main hub of communication for the new  SoundCloud universe. Versatile to the core, both space and fittings can adapt according to requirement – thanks to the flexible architecture, potential uses range from reception and bar to cinema, panel discussion and beyond.

At the same time – and in line with the platform’s ultimate aim – sound remain the red thread of Kinzo’s overall design concept.

A vital and oft-neglected aspect of any space, due to its functional, work-related and identity-defining significance, sound naturally takes pride of place in all SoundCloud-related considerations. Here, the architects once again experiments with further and playful uses to make the most of acoustic materials beyond their sound-optimising properties. Imbued with new life and meaning, they might resurface as cladding for the specially designed drop lights (“Krautleuchten”) or as abstracted sound waves and light diffusors nesting underneath the ceilings of shared spaces. After all, Kinzo likes to give all material dual starring roles.

In this spirit, the designers stayed true to their holistic design approach with the SoundCloud HQ conversion and turns a heterogeneous use structure into a sound and cohesive concept. Drawing on their shared Berlin roots, the architects managed to supply the thriving start-up with just the right architectural foundations for future growth and revolution/evolution.

Images courtesy of Werner Huthmacher

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

July 31, 2014 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter