Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Transformation of Stedelijk Museum Schiedam, Netherlands

stedelijk-museum-design-netherlands-adelto_08

Rotterdam-based architectural practice, MVRDV, has completed the Stedelijk Museum project. Completed in 2014, the building has been transformed into a contemporary 21-st-century building and is located in Schiedam, Netherlands.

Stedelijk Museum Schiedam is a municipal museum for modern art and owns a fine collection of works by artists such as Karel Appel, Lucebert, Constant and Corneille. The museum is located in Schiedam’s historical town centre, a quintessentially Dutch town with canals, churches and many wind mills of gin distilleries.

stedelijk-museum-design-netherlands-adelto_00

According to the architects: “In 2006, the museum went through a renovation which relocated the main entrance in the basement, the stair leading to the reception area proved difficult to find. The centrepiece of the museum, the neoclassical Giudici chapel lay neglected and lacked good acoustic quality.

The MVRDV design unites all the demanded programme in a series of large book shelves, they contain the reception desk, wardrobe, the museum store, the cafe counter and various presentation spaces for art and products for sale. The chapel was built in 1787 by Jan Giudici as spiritual centre for a guesthouse for the poor elderly and sick with a sober, greyish interior. The bright red colour was chosen to act as a warm element, making a clear juxtaposition between the old and new and to pay respect to the former sacral function of the space.

stedelijk-museum-design-netherlands-adelto_09

“With one clear and monumental gesture, the shelf combined many functions whilst at the same time keeping the space as open and usable as possible. The design is respectful towards the impressive and grandiose yet at the same time austere chapel, whilst adding qualities the space lacked, providing new functions.

“As the chapel is a listed monument the transformation could not change the existing structure, the shelf is constructed in MDF and respectfully meanders around the historical elements such as windows, columns and the organ – framing them at the same time. The small distance between the shelf and the elements also mediates between the perfectly level new addition and the oblique historical structure. Perforations in the backs of the shelves avoid problems with humidity. The higher shelves play an acoustic role whilst others highlight products by using built in LED armatures.

“Due to its light construction the shelf can be removed at any time without leaving a trace in the monument.

The museum’s redesign was made possible with the support of Bankgiro Lottery, Foundation Schiedam Vlaardingen, De Groot Foundation and the Municipality of Schiedam.”

Images courtesy of Daria Scagliola and Stijn Brakee

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

July 22, 2014 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter