Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

The Modern Steel Study House II, Netherlands

The Steel Study House II has been designed by Hague-based design studio Archipelontwepers. The contemporary property can be found in Leeuwarden, Netherlands.

Leeuwarden is a provincial town in the north of the Netherlands. The landscape in this region has been conquered from the sea and therefore it is mostly flat and consists of green polders, dykes and many lakes.

The contemporary Netherlands property is situated on the border between the town and the open agricultural landscape which surrounds the town. The house reflects this division, the façade facing the town is also part of this built environment. On the opposite side however you have a wonderful view over the lake and the open field. This contrast in orientation is the essence of the design of this house: on one side the closed and suburban relation with the town and on the other side the open view of a belvedere.

This ambiguous relation with the town has led to a different typology. Usually, freestanding houses in Holland are situated in the middle of a plot. In contrast with this the contemporary Netherlands property is using the complete building plot and leaves the middle of the site empty. The complete program of the house is arranged around the patio. The volume is based on a simple orthogonal grid structure of 6 x 6 meters and is linearly modulated in different zones with an alternating rhythm of outdoor and indoor spaces.
The villa is a large dwelling with spacious and open accommodation areas, while at the same time, this residence is not a large collection of closed separated rooms. All the different rooms have a view into the patio. Due to this spatial organisation every single room of the house is part of a larger space. From the patio you have a marvellous view over the scenery.

On the west side of the house, the so called town side, the rooms can be completely disconnected from the view of the neighbourhood by making use of automatic operated blinds. From this side the contemporary Netherlands property is accessed by an ascending gangway which is the connection between the house and the public sidewalk. Beneath the gangway there is a large downward slope, which is the entry to the garage in the basement.

Just like the Steel Study House I the concept for the Steel Study House II was to design it using lightweight prefabricated components. During the process this concept has been brought one step further, it has become the first prototype which has made use of prefab steel components of the ‘Multiplicity building system’.

The design of the Steel Study House prototypes are a continuous laboratory for the search and definition of the contemporary house within the ever evolving urban environment of the city. Images courtesy of Marcel van der Burg.

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

March 15, 2012 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter