Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

The Contemporary Ripolle-Manrique House, Spain

Castellon-based design studio Teo Hidalgo Nácher has designed the Ripolles-Manrique House. Completed in 2009, these two attached contemporary homes are located near the town of Benicassim famous for its music festivals in Spain.

According to the architects: “The plot, with its steep slopes and irregular geometry, is situated on top of a hill overlooking the sea in the Montornés neighbourhood. Its main access point is down a public road leading from above.

“The project was born out of this difficult terrain which, rather than proving problematic, helped guide the architect’s work. Following the edges of the plot’s perimeter, the two houses are joined together as one.

“The layout aims to make the most of the available space and complies with building regulations dictating minimum space distances from the edges of the plot – three metres from the eastern edge and five from the western.

“The contemporary Spanish house’s relationship with its surroundings is based on a series of wishes that the owners (two matrimonial friends) and the architect expressed – both houses must have their own sense of privacy whilst still opening up the space to the stretches of land and sea, they must be well-lit with natural ventilation and plenty of common space (a shared garden), direct sunlight must not hit the inside of the houses, the existing features of the immediate surroundings must not be spoiled (e.g. the sea view from the access road to the north) and the building must be constructed economically but to a high standard, using the least number of materials possible.

“A series of transition spaces between the inside and the outside – very common in popular Mediterranean architecture – work together to build a relationship between the houses and their exterior. These give the contemporary Spanish houses a sense of order and control; the interiors are extendable with sliding glass doors, the windows can be hollowed out and these spaces create new corners, meaning the space can be lived in or used for any unexpected purposes.

“Since the start of the project a robust working log has been in place and there has been an ongoing dialogue between the architect, the quantity surveyor and the owners. This collaborative style of working means that aspects of the project can be changed and details redefined over the course of the construction process.” Images courtesy of José Hevia.

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

March 22, 2012 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter