Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Surrounded House in Lima, Peru by 2.8x arquitectos

contemporary-housing-design-lima-peru-adelto_01

Lima-based architectural practice, 2.8x Arquitectos has designed the Surrounded House project. Completed in 2013, the luxury family home is located in a residential neighbourhood of Lima, Peru.

According to the architects: “Located in the city of Lima, with regular pieces of land of 500 square meters each, with constructions that follow basic parameters and occupy most part of the land. The Surrounded House emerges after a series of requirements from the client and a space experimentation from 2.8x arquitectos.

contemporary-housing-design-lima-peru-adelto_00

“The perception of spaciousness, brightness, transparency and space possession were some of the issues suggested by the client. A house that would function on its own, where the social area would have certain independence from the private area.

“The feeling that your piece of land duplicates its size taking advantage of its position on a corner. If we add the architect’s intention of generating flexible spaces and using the landscape as part of the design, the result is visible. They created a 360-degree interior design landscape starting at the first level of the social area (living room, dining room and study) and used in their favour the existent exterior landscape, composed by hills and green areas, starting at the second level of the social volume (terrace). The architects decided to use the roof (fifth façade), which is commonly set aside in Lima, to build a pool and create a BBQ area.

“This way, the project is born with two different and separated volumes joined by a bridge which at the same time generates a ceiling for a connecting space. The first volume is transparent, surrounded by a garden and a water mirror that goes over almost the whole length of the land.

“On the other hand, the second volume of two floors is much more hermetic. It has the employees’ area on the first level and the private area on the second. This second volume has an ‘L’ shape to protect the transparent volume from the sun, to eliminate non desired visuals from other neighbouring buildings and to strengthen the project – corner relationship.”

Images courtesy of Javier Florez

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

August 19, 2014 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter