Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Student digs refashioned as stylish pied-à-terre

Contemporary-Interior-Design-London-08

London-based architects and interior designers, Daniel Hopwood, have designed this two bedroom apartment in London for a Scottish client living in London.

When a Scot living in Singapore discovered that his Chinese wife was reluctant to stay in their London pied-à-terre, he turned to interior designer Daniel Hopwood for help.

According to the designer: “The owner, an old client of mine, had lived in the flat as a student and had worked on it himself,’ Daniel explains. ‘It’s in the eves of a building and, I must admit, it was pretty pokey.’

“Daniel’s intervention used a few clever interior design techniques that made the flat look bigger. He also introduced colours and furniture that gave the space an understated Chinese feel.

“Friends and family use the flat when the couple aren’t there and so the décor needed to be durable; an important factor to consider too in the design, as the couple were about to have a family.

“A wall in the entrance hall was taken down and replaced with a glass balustrade, visually enlarging the sitting room. All the doorways in the apartment were made taller, extending them up to the ceiling, so when open, the rooms flow into each other.
‘These seemingly small changes make a major difference to the way the space is perceived,’ said Daniel. ‘With the one wall down and the full-height doors, the flat feels a lot more spacious.’

“Other clever techniques to make the space look bigger included recessing radiators into the walls and dropping rugs into oak flooring surrounds so that they’re flush. A large console table in the middle of the sitting room functions as a hall table and, when used with two Chinese stools, it becomes a dining table.

“A second bedroom in the apartment was given a multi-purpose function. A fold-down desk was fitted into a void in the wall so that the room could be used as a study. A new connecting door was placed between the master and second bedroom so that it could function as a dressing room.

“According to feng shui principles, the television disappears into a panel above the fireplace. By using black lacquer, gold and bronze wallpapers and a “touch of red here and there”, the apartment has Chinese style without being laboured.”

Images courtesy of Matt Chung

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

May 22, 2013 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter