Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Challenging design at Stacey-Turley Residence, Ottawa

Contemporary-Homes-Ottawa-Canada-Adelto-07

Ottawa-based architectural practice, Kariouk Associates, has designed the Stacey-Turley Residence project. Completed in 2013, the chic family home was designed for a young family living in Ottawa, Ontario, Canada.

The client’s brief called for the design of a small home that would respond to the evolving needs of a young couple, with two small boys, and planned to live in the property for the next 50 years or so.

Contemporary-Homes-Ottawa-Canada-Adelto-09

According to the architect: “A significant spatial challenge from the start of the project was that the maximum allowable width of the house could only be twenty-four feet, hence the house would necessarily need to be long; because windows on the long sides of the home were greatly restricted by zoning regulations, there was an immediate design challenge to bring light into the long interior volume that otherwise would be dark.

Contemporary-Homes-Ottawa-Canada-Adelto-00

“The contemporary home is set as far back as possible within a contoured landscape, effectively turning the ‘basement’ into a ‘lower level’ that opens fully to the light and views of the large front garden. Here, and as well above on the main floor, the front wall comprises a floor-to-ceiling glass accordion-door system that can open 100 per cent to the landscape.

Contemporary-Homes-Ottawa-Canada-Adelto-02

“On the main floor, the roof overhang is calibrated to block the higher-angled summer sun, while the lower-angled winter sun penetrates the home. The Insulated Concrete Form walls (ICF) and the poured concrete, radiant heated floors capture and hold the warmth of the winter sun, gradually releasing the heat throughout the home in the evening.

Contemporary-Homes-Ottawa-Canada-Adelto-08

“The sloped roof continues through the interior design and reaches fourteen-feet to catch light and to create a ‘chimney effect’ that accelerates breezes down the length of the house, eliminating the need for air conditioning.

Contemporary-Homes-Ottawa-Canada-Adelto-05

“Light is brought into the center of the home through an en-suite whose volume hovers in a large opening in the floor plate; the bathroom is fitted with expansive skylights and clerestory, allowing daylight to spill through that opening, illuminating both levels.”

Images courtesy of Christian Lalonde

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

March 20, 2014 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter