Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Romsey Road residence, Winchester, England

UK-based architectural practice and RIBA award-winning AR Design Studio has completed another stunning refurbishment creating a truly luxurious 5-bedroom house in Winchester, Hampshire, Great Britain.

Accessed by a residential lane the contemporary British house has been given a new crisp and attractive front emphasising the modernist look the original building but with a higher specification to the original 1950s façade.

According to the architects: “Our brief was to create a sense of space and calm in the tight and complicated layout. By extending at the rear on first floor we replaced two single bedrooms with two master bedrooms with en suites, as well as liberating space to create a new double height dramatic entrance and stairs leading to a wide functional landing and a new family bathroom. The palette of materials used is limited and muted, white and grey render and tiles to make the experience of the house that of a calm play between spaces and light.

“On the ground floor we doubled the kitchen and dining area to create our signature minimal open living space; this is fully glazed on to the external glass-covered patio. Our concept was to create continuity between the two rooms by using the same floor material, flush thresholds and structural glass to cover the external patio. By designing an oversized structural frame at the end of the covered patio we strongly marked the end of this space to create the illusion that the internal living space extends to the external limit of the covered patio. This ambiguous internal and external space creates vitality, in the tradition of modernist spaces like that of Mies van der Rohe’s Barcelona pavilion.

“On the garden elevation both the client and planners supported us in creating a strong visual identity, which is expressed by the simple play of a dark grey box (the first floor bedrooms) jutting out of the ground floor’s white render and glass structure. A simple, but radical look.”

Images courtesy of Martin Gardner.

About

Assif is a freelance British editor who spends his time between Leeds, Manchester and London. A BBC alumnus, Assif holds an MA in Journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please.

Assif is the current editor of Adelto Magazine.

Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

December 9, 2012 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter