Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Renovated Gelb House by Bruce Norelius Studio

Contemporary-Property-Design-Los-Angeles-Adelto-00

Los Angeles-based architectural practice, Bruce Norelius Studio, has designed the Gelb House project. Originally built in 1949, the contemporary family home  is located in Los Angeles, California, US.

According to the architects: “Commissioned in 1949 and owned by the original family for 60 years, the Gelb House was one of the least modified in a Quincy Jones’ Mutual Housing Association, an ambitious experiment in Los Angeles post-war housing. Each architectural element and detail was designed and executed with extraordinary economy and elegance. The post-and-beam frame is laterally reinforced with judiciously placed redwood-cladshear walls and exposed concrete block elements. Exterior window and door jambs are integrated into the structure, without a redundant move anywhere. Principal materials consist of concrete, concrete block, redwood cladding, and douglas fir posts, beams and plywood.

Contemporary-Property-Design-Los-Angeles-Adelto-02

“Our rehabilitation philosophy has been one of a light hand. We began by sketching and understanding each joint before any design work commenced. Early on, it was decided that nothing of the post-and-beam frame or of the shell would be altered. Instead, we coaxed the house back to vigor by updating systems, rehabilitating finishes where possible or replacing them with similar materials when necessary. Bathrooms and kitchen have been replaced in entirety, using components and materials sympathetic to the original simple palette, although no walls, doors or windows were moved.

Contemporary-Property-Design-Los-Angeles-Adelto-04

“Our first aim was to respect the original house and to maintain its spirit. However, when we have made interventions, our goal was to express them—quietly—as independent from the 1949 fabric. Kitchen cabinetry is oiled steel and appears almost black; lighting fixtures hang on cables. The landscape strategy moved away from the original semi-tropical concept, probably typical of its time, to a no-water, mostly native and dry-climate landscape. Each interior design decision has been made deliberately and with the understanding it could be reversed in the future when, no doubt, a different attitude toward preservation and rehabilitation will predominate.”

Images courtesy of Bruce Norelius Studio

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

January 23, 2014 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter