Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Recreational Island House by 2by4-architects

Contemporary-Interior-Design-Netherlands-00

Rotterdam-based architectural practice, 2by4-architects, have designed the Recreational Island House project. Completed in 2012, this architectural gem can be found on an island of five by 100 meters in the Dutch lake area ‘Loosdrechtse Plas’.

According to the architects: “The house is a subtle frame that captures the view from the inside out and outside in. Completely anticipating on the client’s needs 2by4 has designed the house in such a way that it can customize the interaction with the surrounding nature. One of the glass facades can be completely opened so that the wooden outdoor terrace becomes part of the interior. To even more lift the inside-outside barrier the dark wooden facade can be folded open, creating a panoramic view to nature. The folded facade becomes an abstract perpendicular element that floats above the water. By opening this part of the facade the wooden floor of the living area is now directly connected to the water enabling the inhabitants to access the lake from the living room.

“Although the size of the house is limited it still contains all the functions that are needed for comfort. Shower, toilet, kitchen, closets, storage and other functions are all integrated into a double wall. According to the need of a specific function the wall can be modified so that the spatial configuration changes, resulting into different atmospheres. The fire place, that hangs from the ceiling, also contributes to the changing of atmospheres because it can be rotated towards the outdoor terrace for those cozy summer evenings.

“The orientation of the house is based on sunrise and sunset. In the morning cold light shines on the east facade, illuminating the white interior. In the evening the warm light flows into the west facade,  announcing the end of the day.

“Visitors that arrive at the house enter it in a series of sequences. Seen from the main land the house floats above the island. Arriving on the island itself the visitors are guided towards an elevated jetty that brings them to the terrace on the other side. The terrace continues towards the inside of the house where it stops halfway. Here the floor changes material and becomes a raised platform from where the visitors can look back at the nature they just came from.”

Images courtesy of 2by4-architects

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

May 14, 2013 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter