Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Pó House: Boasting simple and clear design in Portugal

contemporary-home-design-portugal-adelto-17

Lisbon-based architectural practice, Ricardo Silva Carvalho Arquitectos, has designed the Pó House project, Completed in 2013, the modern family home is located in Pó, Portugal.

Located off the West Coast of Portugal in an agricultural area relatively close to the ocean, arises this new luxury home, in a village with quite wide-ranging features.

contemporary-home-design-portugal-adelto-08

According to the architects: “In order to make the best out of the solar exposure and minimise the impact on the surroundings, the implementation on the ground distances itself as far as possible from the its boundaries, having however, points in common with the adjoining constructions, thereby potentiating it, not creating disruptions with the existing surroundings and simultaneously contributing to a better design of the urban morphology.

“The intention was to conceive a simple, clear and interactive interior design space from the functional point of view and in the relation with its users, reflecting only the essential, with the particularities and needs inherent to a space as itself, and with specific uses and functions to fulfill all the projected requirements, creating appropriate working, comfort and environment conditions.

“Thus, the design of the spatial organisation of the rectangular blueprint was taken as principle for the project, based on the idea of creating “light” circulations around every space.

“Assuming all the spaces as accessible from the open backyard surrounding the house and with the main entrance through a covered patio which results from the union of the two water coverages shaped out as a butterfly, delimited by a cut out in the shape of an ellipse, thus letting through the only existing/incident light from the South.

contemporary-home-design-portugal-adelto-15

“The entrance of the house is characterised by a succession of spaces that mysteriously appear between volumes that never touch its limits and unravel through the continuity of the roof which progressively grows in scale with the nobility of the human coexistence spaces, until it reaches the rooms that are divided in height revealing a small mezzanine that “proudly” overlooks all the areas of the house.

“In the entrance area, with more frequent use, there is a ‘meal’ area supported by a food preparation counter in a technical cabinet that opens on the sides. One of these sides contains a common sanitary installation and the other a technical storage space that divides this area from the living room.

The living room area extends outwardly through its large glassed windows that progressively illuminate and expand from the entrance thereby illuminating and amplifying the relationship with the exterior. This area is bounded by a second cabinet facing it therefore concealing the most private area of the residence, the rooms.

“This second cabinet contains on one side a bathroom to support the sleeping areas and on the other a staircase where you can access the mezzanine above the rooms which are ideally conceived with lower ceilings.”

Images courtesy of FG+SG

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

October 17, 2014 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter