Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Office design for Blue Communications, Montreal, Canada

Contemporary-Office-Design-Montreal-Canada-01

Montreal-based architects and designers Goneau Design and Atelier Moderno, have designed an office for Blue Communications, an interactive agency based in Montreal, Canada. Completed in 2012, the project was a join venture between the two firms.

The task was to create a new office space for Blue Communications. Founded in 1998, the company specialises in web development, branding, content creation, e-commerce, social media, mobile apps and databases. Their 2750 sq.ft. corporate space is located in Montreal, on the 8th floor of the Carrefour d’Innovation INGO, previously serving as the brewing tower of the famous Dow Brewery.

The brief was to section off different work zones to create a stimulating and creative environment, initiating interaction and communication between the respective users. The overall open concept permits all employees to enjoy the climate of each area, along with the generous natural light and panoramic views provided by the building’s tall fenestration. The user’s experience begins upon entry, where one is transitioned via a compressed space. There, the neon light from the agency’s logo leaves a virtual imprint of its identity: B L U E. On the wall, a shark mannequin gives one the impression of floating in a sea of creativity and imagination.

The principal concept was to wield expansive zones of living space in correspondence with the towering 30 ft. ceilings. The conference room is enveloped with high glass panels, thus allowing the box to float subtly into the space while conserving acoustic privacy. This room is the visual extension of the 36 ft. custom-designed communal table, the principal place of assembly for the office. Adjacent to this area, a row of semi-private administrative offices is divided by a rhythm of white vertical panels. The laboratory-like kitchen space is expressed as a long rectangular object set in place. Finally, the lounge is the spatial epicenter of the office, an informal congregation area where the work zones converge.

The uniformity in the choice of materials, colours, and furnishings articulates the overall aesthetic of the interior structure, with its varnished concrete floor and its walls, ceiling pipes, and conduits painted white. The steel-structured desks, lounge chairs, and kitchen island were all designed and produced specifically for the project.

Images courtesy of Stéphane Groleau

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

August 22, 2013 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter