Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

New Performing Arts Centre at Plymouth University

performing-arts-centre-plymouth-adelto-09

London-based RIBA Award-winning architectural practice Burwell Deakins Architects has designed the Plymouth University project. Completed in 2015, the new £4.3m performing arts centre for Plymouth University is located on the university’s city centre campus.
Known as ‘the house’ the building accommodates a 300 capacity auditorium, a flexible ‘white-box’ theatre and music rehearsal rooms, within an area of 1,540m2. The centre also houses communal areas, which can be used for improvisation or informal performances.

performing-arts-centre-plymouth-adelto-10

Since 2006, the architectural practice has worked with Plymouth University to create an integrated campus masterplan, in which ‘the house’ plays an integral role. Aligned with the City Museum, the Central Library and the Roland Levinsky Building, the new building strengthens the campus’s cultural axis and acts as a gateway to Plymouth’s nascent cultural quarter.

performing-arts-centre-plymouth-adelto-01

On the south facade, an 11 x 6.5 metre external screen is capable of transmitting live performances to the general public. The south façade is also detailed with large glazing panels and balconies, enhancing visibility between inhabitants and pedestrians on the street level.

 

performing-arts-centre-plymouth-adelto-04

Nicholas Burwell, director at Burwell Deakins Architects, said: “We are excited to announce the completion of a new performing arts centre for Plymouth University. The House provides students with the opportunity to use fully-accessible, highly specialised theatrical facilities and offers a new creative hub for the performing arts department.”

performing-arts-centre-plymouth-adelto-03

The brief from Plymouth University required the building to cater for integrated disability performances, and so the facility is designed to be fully inclusive for performers, technical students and audiences. This includes the incorporation of a tension grid over the entire theatre space, allowing full disability accessibility to the lighting and sound equipment, multi-level access to theatre spaces and fully wheelchair accessible evacuation systems. The landscape has slow, integrated ramps that mitigate the effects of the sloping site.

performing-arts-centre-plymouth-adelto-02

The scheme uses a natural ventilation strategy and is designed with extended labyrinth intakes to minimize break in noise. This is used in combination with exposed pre-cast concrete soffits, phase-change materials and connections to the central CHP plant to achieve a BREEAM Excellent rating for the building. The steel structure has a lightweight, highly insulated infill frame, helping to create a thermally stable environment.

performing-arts-centre-plymouth-adelto-07

In response to the surrounding urban environment, the building’s skin is made from standing seam copper, in dialogue with the adjacent Roland Levinsky building. The building is also clad in locally-sourced Plymouth limestone, a traditional building material in the city.

 

Images courtesy of Burwell Deakins Architects for © Christopher Heaney

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

April 3, 2015 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter