Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Modern seaview beach shack, Barwon Heads, Australia

Contemporary-Property-Australia-00

Melbourne-based architectural practice Jackson Clements Burrows have completed the Seaview Hoise project. Completed in 2010, the interior design of this property is contemporary but elegant. The property can be found in Barwon Heads, Australia.

According to the architects: “The house is located in Old Barwon Heads on a street which accommodates an eclectic mix of post war beach houses dominated by single-storey weatherboard dwellings. Contemporary architectural houses are now weaving their way into the surrounding streets, a reflection of the shifting property market. The owners were looking to replace their existing deteriorating beach shack with a modest beach retreat that would subsequently become their permanent dwelling.

“After many years spent in Barwon Heads, the clients were seeking a house that would integrate effortlessly with the existing streetscape whilst acknowledging the changing character of the town. The design of the house was carefully conceived to embrace the essence of the clients existing rural and coastal lifestyle and to accommodate the later stages of their lives.

“The planning arrangement of the house is split into three primary pavilions connected by glazed links which embrace a north facing courtyard, protected from prevailing breezes.

“The south pavilion is strategically sited to embrace river views through its partial elevation above the garage and the primary north solar orientation. This pavilion provides the primary open plan living space and kitchen, study, laundry and guest bedroom/bathroom.

“The northwest pavilion is separated by a breezeway to provide cross-ventilation and accommodate an outdoor shower, it encompasses the retreat, master bedroom, walk-in robes and ensuite.

“The street facing, northeast pavilion provides a shaded gauze room, referencing aspects of traditional rural woolsheds, using timber battens for shading whilst providing extensive cross-ventilation for cooling purposes.

“The presentation of the streetscape elevation is divided by the different materiality of both the south and northeast pavilions.”

Images courtesy of Shannon McGrath

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

January 25, 2013 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter