Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Modern and stylish Mentana Residence by Mu Architecture

Contemporary-Architectural-Design-Montreal-Adelto-01

Montreal-based architectural practice, Mu Architecture, have designed the Mentana Residence. Completed in 2013, the two-storey apartment is located above a popular Asian restaurant in the heart of Plateau Mont-Royal in Montreal, Canada.

The owners of the property had a desire to create a small townhouse with two bedrooms, an open plan living space, a mezzanine level for relaxation and a terrace. To achieve this, an additional floor was required to respond to the small family’s growing needs.

Contemporary-Architectural-Design-Montreal-Adelto-00

This contemporary Canadian property has been specially designed by MU Architecture to be in harmony with the style of the original red brick workers’ residence. The building required a significant structural intervention in the basement to straighten the skewed frame and support the new mezzanine. In addition, the ventilation system of the restaurant had to pass through the floor and occupy much of the existing roof. Therefore, it was necessary to carefully conceal the shaft within the volume of the new addition.

Contemporary-Architectural-Design-Montreal-Adelto-02

The main access stair leading from the street to the first floor was extended into a second staircase leading to the mezzanine. The stair treads and risers consist of a folded solid wood plane, while a single sheet of tempered glass serves as the guard rail. On the first floor, the original structure wall was replaced by a single beam system creating a large, bright and open area. The fully white kitchen brings light and depth to the space while integrating with the white walls of the residence. The fireplace is covered with a layer of blue steel, blending perfectly with the polished concrete of the radiant floors and contrasting the bright white kitchen cabinets and doors. The wooden staircase offers a touch of warmth and comfort in the interior design.

Contemporary-Architectural-Design-Montreal-Adelto-03

Upstairs, the master bedroom and its walk-in directly communicate with a small but spacious terrace facing east. It features a dinette area, a BBQ and a storage module that conceals the mechanical ventilation of the ground-floor restaurant. The main area of the floor, a lounge, opens onto a large terrace, oriented to enjoy the sun throughout the day. The floor and railings of both terraces are wrapped in select cedar planks. Set in a recess of the main terrace, protected from the wind and views and covered with a wooden pergola, a Jacuzzi tub connects directly through a glass door to the shower in the main bathroom. Integrated within the new steel cornice, a plant and flower box act as the main railing that is designed to securely anchor the addition to the existing building. On the side of the building, in continuity with the cornice, a long steel section marks the transition between the existing building and the new addition. The result is a monolithic cedar planked volume that rests atop the existing building. The north side, overlooking the alley, is perforated by a set of vertical slats which provides the necessary light inside the room while maintaining privacy.

Images courtesy of Ulysse Lemerise Bouchard

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

November 8, 2013 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter