Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Middle Eastern chic at Bahrain House

Contemporary-Property-Bahrain-16

Hyderabad-based (India) architectural practice MORIQ have designed the Bahrain House project. The luxury designer home is situated in Hamala, Bahrain.

According to the architects: “In an altitude of deliberate self appraisal, the house situated in the north western part of Bahrain in an area called Hamala shoots up from its entry point at western side and forms almost an iconic structure of twin slopes, recognisable from far away.

“The western facade of the luxury Bahrain property is protected from extreme sun in summer. An extension on the north eastern side houses a few bedrooms plus a deck.

“The landscape is well integrated with the various changing levels of the inside, designed on split levels where nothing is very far away, and every level opening into its landscaped area and part of the house is dug in to escape the summer heat and part of the house sits a top the ground with lots of glass to enjoy the winter.

“The service areas are arranged in the centre of the house and all the living areas and bedrooms are in the peripheral areas to make maximum usage of light, ventilation views and so forth.

“In keeping view of the increasing size of the owners family-midway through construction-another equal sized lot was added to this existing north facing plot-which together became a generously sized area with roads on both north and south sides.

“The layout was so designed that all the services like sanitary ducts, ac shafts, electrical automation rooms staircases, stores, toilets and dresses are in the central part of the contemporary designed house and the main areas like the lounge, living room, bar and bedrooms were put on the periphery–thereby giving them all the precious light, ventilation and fabulous views.

“The contemporary Bahrain property was designed with split levels with every level opening into its landscaping. All main bedrooms are on upper level and the living areas on the ground levels. Two extra bedrooms along with a gym and a temperature controlled swimming pool are tucked in the mid-cellar. The home theater was planned in the cellar. All the spaces are so well connected that a strong sense of ‘unit design’ prevails.

“Two sloping roofs cover these internal spaces cladded with wood inside and shingles outside.

“The juxtaposition of the various split levels and the sloping roofs covering them give every space a unique touch and proportion while at the same time also giving a strong sense of a unit.

“The floors are laid with white composite stone. The central staircase atrium has stone cladded Wallace and an essential point was that there are no embellishments.

“Where forced, no extra materials were used and specifications were repeated to make the interior architecture stand out. The resulting spaces were so interesting within themselves that no extra decoration was needed. The same interiors materials were extended to outside landscaping as well to integrate not just the interior with architecture but also with the exteriors for that unit design concept.

“A house for all seasons. Given the extremities in weather, one can either enjoy the winter sun from all rooms which have floor to ceiling glasses or if one wants to escape the summer heat. Then one can retreat into the cooler mid-cellar and cellar areas. It’s like having a bit of both the worlds.”

Images courtesy of MORIQ

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

January 19, 2013 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter