Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Luxury home in a forested hillside, Town of Ross, US

Ross Residence

Los Angeles-based architectural practice, Griffin Enright Architects, have designed the Ross Residence project. The contemporary countryside property can be found in Ross, Marin County, California, US.

Situated in a unique community of the Town of Ross, this residence is nestled between a stream and a steep forested hillside above. Strategic interventions and extensions create an identity that is synchronous with the existing landscape and topography. Entry to the site occurs via a path descending into the front yard, across a bridge and back across a deck into the entry, where a charcoal, concrete board wraps around a new foyer and becomes a floating bench. The luxury Californian home extends and extrudes existing lines of the streamside topography to create a contemporary home in the country. The folded lines of the new roof relate to the geometry of the belly of the site, creating an intimately scaled space that is harmonious with the landscape.  The dynamic roof has a split created by a 33’ scissor truss bringing light from the east, while simultaneously creating intimacy and differentiation between interior spaces. The split defines the living, dining, and kitchen areas, where there is ample wall space for the owner’s art collection.

Interior design features include a custom fabricated, textured ceiling made of CNC milled MDF enhances acoustics in the living area and integrates a seemingly randomised lighting pattern, while it reflects light into the space. The loft-like living space opens up to the north, optimising the view of a luminous landscape that is perfectly lit for the majority of the day. A deck at the front of the house floats at the edge of the stream and provides an outdoor area extending the living space. The chef’s kitchen is outfitted for entertaining and yet detailed with furniture-like cabinetry details. The fireplace and TV are cleanly organised in a long slot along the western wall behind a metal mesh curtain that allows the TV to be hidden when not in use. A custom white powder coated steel hearth floats off the wall and provides seating at the fireplace.

 

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

July 24, 2013 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter