Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Luxury Oei Tiong Ham Park Residence, Singapore

Singapore-based design studio AR43 Architects has designed this two-storey contemporary property. Completed in 2011, the property can be found in the upmarket suburb of Oei Tiong Ham Park, Singapore.

According to the architects: “Sited within a leafy up-market housing estate, the contemporary Singapore property sits on a 1200 m2 linear plot of land that was originally part of a larger estate before sub-division. The house is hence hidden away from the main road and approached via a short access road that is shared by the immediate neighbour.

Contemporary-Property-Singapore-01

“Designed for a family of five with occasional visits from the grandparents, the client gave the architect much freedom for the design except for two requests: to provide for a full lap pool and to build adequately within a budget, rather than maxing out the build-able area. The main wing, a linear block houses predominantly the main circulation and service areas such as foyer, dining, kitchens, and yard at the ground level and more private spaces such as the Master bedroom, daughter’s bedrooms and family seating room on the upper level.

“The block terminating the main circulation spine is a volumetric living room space with the master bedroom’s study over looking from above. The third annex block houses private spaces such as the family entertainment and study at the ground level and the sons’ bedrooms on the upper level. Entry is from a large column free car porch into a semi-outdoor entrance porch before turning into a central foyer that forms the main circulation spine leading to all the main living spaces.

“On the first storey, the contemporary Singapore house is to be read in a linear fashion with the main corridor acting as a central guiding axis. The rest of the spaces is arranged along it, revealing a relatively intimate space, the living room at the end of it. The living room is also located strategically towards the end of this linearity to capitalise on the good views along the northeast of the rear boundary.

Contemporary-Property-Singapore-06

“The sequence of spaces unfolds along this corridor: entertainment room, staircase to second storey, living and dining room whilst the service area and guest room are placed behind these public spaces. This clear segregation of spaces along the corridor ensures straightforward circulation beyond communal spaces. The volume is punctured between blocks on both levels, allowing natural light and cross ventilation within the inner spaces.

“Internal spaces between blocks are interconnected with stone/timber slat bridges and glass enclosure. The contemporary Singaporean property includes a courtyard that is created in between blocks and it provides an intimate entertainment area for family and friends to socialise and also to relax by the side of a long infinity lap pool. It is also linked with a wooden deck to the rear lawn and allows continuity of outdoor spaces.”

Images courtesy of Albert Lim KS

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

August 15, 2012 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter