Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Kloof 151 home in Cape Town by SAOTA

Luxury-Home-Design-Cape-Town-06

Cape Town-based architectural practice, SAOTA, have designed the Kloof 151 project. Completed in 2010, the luxury home can be found in Clifton, Cape Town, South Africa and was designed not only to enjoy the dramatic views of the Clifton beaches, but also to engage with the natural fynbos on the slopes of Lion’s Head to the north.

The three-storey property greets you with a large entrance to the basement, which allows for direct sunlight and a pleasantly warm entrance to the house. At the ground floor, the main living room enjoys a fantastic position overlooking Clifton. The majority of the living levels – including the open plan kitchen – open onto the large well covered terraces to the west or north facing the mountain slope and Lion’s Head. The extreme heat and glare of the setting sun is addressed by the cantilevering balconies, extended irregular and striking hardwood screens and motorised vertical fabric blinds. These devices along with the performance glazing result in an all year round cool interior design.

The terraces are surrounded to the most part with either planting beds that have been planted with indigenous flora to echo the
adjacent nature reserve and to minimize the use for additional irrigation. On the north western corner of the site, a rim flow pool
is situated that creates a seamless connection to the ocean.

The ground floor is bisected by a double volume to enrich the spatial experience and create a dialogue with the double volume
stairwell towards the rear. A more intimate second lounge and external terrace has been created which looks out onto the dense natural fynbos of the Table Mountain Nature Reserve. The finishes are characteristically clean and simple and include natural and robust finishes, such as wide plank Walnut floors, off-shutter concrete soffits as well as unpolished large porcelain floor tiles. This also allows features such as the imported kitchen and the stone clad fireplace to contrast with the less refined elements.

The first floor of the house accommodates four en-suite bedrooms, a gym and a studio space. To reduce the effect of glare experienced at the house, the finishes palette is rich and in deep colours. The bedrooms are generally lighter and contemporary
with accents of classic pieces of furniture and a fresh fabric selection that create tranquil spaces. Frameless glass balustrades are used to the stairwell to increase the sense of openness and transparency in the stairwell.

Images courtesy of SAOTA

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

July 29, 2013 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter