Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Godden Cres property with modern design features

Contemporary-Homes-New-Zealand-Adelto-03

Auckland-based architectural practice, Dorrington Architects & Associates, has designed the Godden Cres project. Completed in 2012, the classically designed property boasts modern design and is located in Auckland, New Zealand.

This contemporary home has been designed around a number of trees, in a park-like setting. The house is designed as a collection of blocks linked by a flat-roofed element, housing the entry and gallery. The gallery space leads you past an interior courtyard, pool and then the main living area, where a strong connection to the garden is maintained via large glass sliders on both sides.

Contemporary-Homes-New-Zealand-Adelto-06

According to the architect: “The kitchen, living, dining and outdoor room open on one side to the east-facing garden, and on the other to the pool courtyard. With the sliders open the courtyard becomes an extension of the main living and gallery, connecting this space seamlessly to the rest of the house.

“Strong axes are formed from the entry down the length of the gallery to the garden beyond and along the length of the pool to the courtyard garden and spa area. The interior design was handled by Debra Gardien, artfully working in with the architecture.

Contemporary-Homes-New-Zealand-Adelto-01

“The front yard and entrance were designed so a mature Pururi tree could be retained. Two garage blocks with guest spaces above each, create a very private façade. The space between the two blocks creates the entry space.

“The main bedroom suite has its own access via stairs from the entry gallery. Glass sliders can be opened for uninterrupted views over the pool and courtyard to the city and harbor beyond. The gallery is divided into two – public and private, the private hallway can be closed down and links the living area to the children’s bedrooms and service areas.

Contemporary-Homes-New-Zealand-Adelto-09

“A sunken lounge concealed behind the kitchen is a deliberate contrast to the openness and light of the main living area. Here subdued light, plush furnishings and carpeting provide a cozy snug to retreat to. The window providing a view of the garden echoes a similar window in the butler’s pantry.

“Materials used include stone cladding over concrete block and stained vertical cedar shiplap weatherboards, black powder coated aluminium window frames and Colorsteel tray roofing and membrane roofing.”

Images courtesy of Emma-Jane Hetherington

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

January 16, 2014 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter