Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Floating design showcased at this Liechtenstein property

contemporary-homes-liechtenstein-adelto-14

Switzerland and Austria-based architectural practice, K M Architektur, has designed the House in Schaan project. Completed in 2014, the stylish alpine home is locatedin Schaan, Liechtenstein.

The contemporary property, which is located on the slope overlooking the Rheintal faces south and offers a sublime view of the surrounding area and the far mountains of Liechtenstein, Switzerland and Austria.

contemporary-homes-liechtenstein-adelto-10

According to the architects: “A floating design and the use of natural materials using concrete, copper, glass and wood as structural material characterise the single-family home. Besides the structural members that establish contact with the ground, the rest of the house is constructed out of wood. Two L-shaped angles, clad with copper and pine, frame the structure.

contemporary-homes-liechtenstein-adelto-01

“The different areas of the residential home are clearly divided by floors. The overhanging parts of the upper volume shelter the entrance area. The upper floor houses the bedrooms of the parents as well as one bedroom for the child with a great rooftop terrace. The ground floor contains a generous dining and living space with a stove acting as a room divider

contemporary-homes-liechtenstein-adelto-04

“A swimming pool is positioned in front of the dining and living area and roofed terrace encircles the building and links the interior and the exterior space through room-high glazing. The overhanging parts of the upper roof shelter the balcony and give a shade to the broad expanses of glazing, protecting the house from excessive solar grain in the summertime. In the winter, the sunshine becomes a passive source of energy. The back of the house appears to be more closed.

contemporary-homes-liechtenstein-adelto-12

“The entire façade of the building is clad with natural white pine wood taken from the local region and copper. Thanks to this wooden façade, which has already weathered to a light grey colour, the building fits in harmoniously with the surrounding area. The house was designed according to strict considerations of sustainability, involving the ecological quality of the materials and choices such as a solar hot-water-system, geo–thermal heating and a stove in the living area.”

Images courtesy of the architects

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

November 7, 2014 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter