Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Extension and conversion of Monique-Corriveau Library

Contemporary-Commercial-Interior-Design-Quebec-Canada-Adelto-00

Montreal-based architects and interior designers, Dan Hanganu and Côté Leahy Cardas Architects, have collaborated  to design the Monique-Corriveau Library project. Completed in late 2013, the library is housed in the Saint-Denys-du-Plateau church in, Canada.

The building is an exception, and in a rather unusual way. It is a tribute to the career – exceptional for her time – of the Quebec writer whose name it honours. This mother of 10 children, to each of whom she dedicated a book, was the author of numerous children’s books and winner of several literary awards.

Contemporary-Commercial-Interior-Design-Quebec-Canada-Adelto-01

The St. Denys-du-Plateau Church, a remarkable creation of the late architect Jean-Marie Roy erected in 1964, was part of this renewal (second Vatican Consul), at once architectural and religious.

Contemporary-Commercial-Interior-Design-Quebec-Canada-Adelto-02

Converting and expanding such an eloquent example of modern Quebec architectural heritage needed a delicate operation, and was approached with respect and humility. Saint-Denys-du-Plateau Church was given special consideration due to its unusual, dynamic volume, which boasts a huge tent inflated by the wind and anchored to the ground with tensioners.

Contemporary-Commercial-Interior-Design-Quebec-Canada-Adelto-07

The nave houses the library’s public functions, with shelves and work and reading areas, while the addition contains the administration and community hall. This separation of functions means that the community hall can be kept open outside library opening hours, while the spectacular and monumental volume of the nave is preserved, since the architectural concept is to transform the space into a model of spatial appropriation as a reinterpretation of the interior design.

Contemporary-Commercial-Interior-Design-Quebec-Canada-Adelto-08

To accentuate the fluidity of this volume, the solid soffit above the window has been replaced by a glass panel which allows each beam to visually slip seamlessly to its exterior steel base – a revelation of visual continuity.

Contemporary-Commercial-Interior-Design-Quebec-Canada-Adelto-03

The volume replacing the presbytery and community hall occupies the same footprint and was executed in clear, silk-screened and coloured glass panels. It is separated from the library by a void, marking the transition from old to new. At the front, extending the structure of the choir-screen and the canopy, a code-required emergency staircase is housed in a coloured glass enclosure signalling the new place, dominating a new parvis, reconfigured with street furniture, trees and other greenery. Building on transparency and reflection, the architects have made a strong statement with colour at the ends of the building, an allusion to the vibrant, bold colours of the 1960s, which contrast the whiteness and brilliance newly captured in the remarkable form of the original church.

Images courtesy of Stéphane Groleau

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

March 25, 2014 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter