Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Sensory journey at De Wet 34 residence, Cape Town

Luxury-Interior-Design-Cape-Town-06

De Wet 34 is a 2012 project by South African architectural practice SAOTA and OKHA Interiors. The luxury family home has been designed with a family in mind and can be found in Bantry Bay, Cape Town, South Africa.

According to the architects: “The site is positioned in the heart of Bantry Bay in Cape Town, on the slopes of Lion’s Head overlooking the bay. The brief was to create a home with all the spectacle of an Atlantic Seaboard showpiece but also to respond to the practical needs of family life and to create a feeling of sanctuary.

“Built over four floors, the living areas are open-plan yet have distinct identities. A minimalist weathered redwood and grey-shale
street façade opens on to a sculptural arrival courtyard which in turn leads to an entrance gallery. Dramatic volume, far-reaching
views, sculpture and raw textures – rock, timber, concrete – are the cornerstones of this house, designed to form a canvas for
the setting and develop a patina over time.

“The family room, placed on the mountain side of the courtyard garden, provides for cocooned living while the double volume
living and dining area on the sea side is more dramatic, with its rippling concrete feature fireplace wall and commanding views.
This ocean fronting section is a soaring space anchored by concrete and rock – a five-tonne cocktail bar of rough-hewn granite
holds down one side of the living space. Although sea-oriented, with the pool terrace to the west, the main Living area also
opens onto the courtyard garden on the east, with access to both by the way of sliding glass doors which open up so completely
that it’s little more than a roofed outdoor space

“One descends through a double volume ‘under water’ atrium to the bedroom floor and down another level to the guest and
playroom areas.

“The interior design creates an emotional and sensory journey when moving through the house. Furnishings are minimal and lines are kept simple & neutral. By utilising a restrained and raw base of textures and finishes, the décor feels natural and subtly organic; the overall ambiance is one of calm and serenity. Colour is kept to a bare minimum; the interior works predominantly with a light and shade tonal range, allowing views of the mountain, the ocean and sky, and also the artwork to introduce colour.”

Images courtesy of SAOTA & Adam Letch

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

May 7, 2013 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter