Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Elegant G1 House, Ecudaor

Contemporary-Property-Ecuador-05

Quito-based architectural practice Gabriel Rivera Arquitectos have completed the  G1 project. Completed in 2012, the contemporary abode cane be found in the small agricultural town of Guayllabamba in Ecuador.

According to the architects: “Located in Guayllabamba, place of warm weather and fertile land, G1 house is a composition of architecture and nature.

“A 12 metre avocado tree was the central node’ or ‘starting point’ to decide where the property should be built.

“Consequently, it is from this ‘starting point’ that emerges the architecture. The terrain has a triangular shape and an area of 5.054 m2. And It’s composed by multiple gardens and fruit trees. No tree was cut down. The contemporary Ecuadorian house was built in a way that all of the vegetation on the land was not displaced.

“The avocado tree is located at the rear end and in the highest point of the terrain, due to its shadow, the presence of vegetation around it’s not abundant.  This is the main reason why we placed the house in this site and decided to develop a project that makes tribute to this magnificent tree.

The contemporary property  is characterised by its clear ‘architectural language’ in the interior design. In it is  longitudinal direction, a circulation that works as a ‘backbone’, runs throughout the house dividing it in two and separating the ‘served spaces’ (bedroom, living room, kitchen), from the ‘service spaces’ (bathrooms, closets, pantry, laundry room).

“In a transverse direction an axis that starts from the ‘avocado tree’ passes through the entrance hall and ends at the inner garden, separating the private areas from social areas.

“All ‘served spaces’ reflect themselves in a clear way in the front facade. This facade opens and integrates the garden to the property.  Also a wooden deck was placed along the front of the house, which gives it a great contemporary feel and is perfect for alfresco dining.

Consequently, the ‘architecture’ opens itself to the site and its vegetation. We used a structural modulation of 4.20 m along the whole house.

“As a result, the house itself shows the viewer clear volumes that are easy to be understood.  The ‘space functionality’ of the house can be also read in the house facades.”

Images courtesy of Sebastian Crespo

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

January 24, 2013 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter