Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Converted barn with contemporary design, Luxembourg

Luxembourg-based architects and interior designers STEINMETZDEMEYER Architectes Urbanistes have designed this contemporary home. Completed in 2009, the modern single family home can be found in the village of Dalheim, 20 km from Luxembourg.

The property is three-storey high and was designed to compliment the rustic style of neighbouring properties.

According to the architects: “Working in the volume of the original barn which butted up against another house, the design aims to remain modest and complementary to the ‘art-deco-rural’ style of the neighbouring house. The basement of the barn with its vaulted cellar was maintained as a platform for the new house. This was also dictated by the presence of Roman relics in the local ground.

“The ground floor is a very open space including the social living places, from the street to the garden: kitchen, dining and living room with a fireplace. On the first floor to the garden side are two children’s bedrooms and one guest room. The family room to the street and south-east side is the heart of this contemporary Luxembourg house.

“The parent’s more private district, like a hotel suite, is located under the roof. A large dormer volume has been created to give a generous space to the master bedroom with a special view onto the garden.

“Clad in natural red cedar wood, the facade evokes the appearance of a functional farm building in the local tradition, and it also gives the façade an unusual design.

“The entrance window and door are in the same scale as the original barn gate in order to link the new design with the old. Wide use of shutters and sliding screens, other elements of the local rural architecture, make the street façade transformable, leaving the transparency of the house completely up to the inhabitants.

“The back of this contemporary barn faces a private garden and is comparatively more open, featuring a wide span of floor to ceiling windows.

“As the old basement is six meters deeper than the new house, a large terrace extending the living spaces was planned, looking down onto the garden.”

 Images courtesy of C. Weber.

About

Assif is a freelance British editor who spends his time between Leeds, Manchester and London. A BBC alumnus, Assif holds an MA in Journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please.

Assif is the current editor of Adelto Magazine.

Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

November 29, 2012 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter