Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Contemporary Split House by TWS & Partners

Contemporary-Interior-Design-Jakarta-02

Jakarta-based architectural practice, TWS & Partners, have designed the Split House project. The contemporary property, which belongs to a family of four can be found in West Jakarta, Indonesia.

According to the architects: The name of ‘Split House’, related to the concept visualises two houses with slope roof that stand on two different plots. One of properties is rotated 180 degrees, so they are opposing each other. The part that has slope going down to the front street is an entrance area to the private living space for the four-family, while the other part of the house is the entrance for office space. The interior design of the properties includes zone separation of living and working space that does not happen horizontally, but vertically. The horizontal separation in the front area of the house is just intended to define the entrance to living space and the entrance to the office. Generally speaking, the zone is divided vertically, that the ground level is intended for office function and the upper level is used for living space. Those vertically zone division is very logical to reach private visual quality as living space hierarchy in higher floor.

“Living space entrance starts by a front courtyard with a tree as a welcoming vocal point and is covered by a transparent roof to let the natural light and air coming directly into it. This courtyard concept in the front area of the building acts also as mediation to family room on the second floor with the surrounding outdoor area. After passing the courtyard, we will arrive in the gallery space like directing us to vertical circulation area at the back. Vertical circulation is made in zigzag shape, imagining it as an artwork element filling the void area at the back. The gallery space actually could also be used as additional space for working area of the office if it is needed.

“The placement of family room at the second floor is intended to achieve privacy as in function and also visual protection from outdoor area. Meanwhile we still preserve the connectivity of views and natural air circulation between the family room itself with the outdoor area within the foreground of a tree from the courtyard.”

“Master bedroom and kids’ bedroom are located at the side of family room. These layout suits the best as a balance circulation to all residences of the house. Family room becomes a loft under the slope ceiling and roof that eventually direct the natural light and air to come in. This loft concept space for the family room also let the visual continuity to the front courtyard. On the third floor is set up with casual lounge space for the family with the roof garden that produces an active natural air circulation changing with the front courtyard.”

Images courtesy of TWS & Partners

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

September 5, 2013 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter