Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Contemporary renovation project in Pamplona, Spain

Contemporary-Architectural-Design-Spain-00

Spanish interior designers and architects Iñigo Beguiristain have completed this interior design project. Completed in 2012, the contemporary three-bedroom home can be found in Pamplona, Spain.

According to the architects: “The aim was to renovate a standard housing programme: three double bedrooms and two bathrooms.

“A unique and continuous space was proposed, in replacement of the four units that were previously occupying the rooms of the street façade. In addition, twelve square meters were gained fitting out two bathrooms instead of the original corridor.

“Starting from the recognition of the original structural diagram –a portico with central edge beam and a perimeter load-bearing walls–, a single gesture divides the public area from the private ones and resolves all the demands of the ever complex domestic programme and interior design.

“A unique continuous partition arranges each one of the premises. The external façades are completely dressed with curtains in order to reveal their identity, extending and abstracting the perception of the windows.

‘The pivotal doors are the main issue. While closed, they guarantee the continuity of the partitions on both sides. Being opened, they dissociate themselves from the partition, interrupting the original continuity in order to generate a new one, so that the connected rooms become one single space.

“The geometry and the diversity of configurations, together with the continuous movement of the sliding doors and wardrobe doors, give shape to the illusion of a tentacular organism.

“The existence of a cross expansion joint inspires a noticeable modulation that articulates the plan and conceals the position of the mirrors.

“Strategically set out in order to avoid reflection and the suspicion of the attentive observer, there is a plentiful supply of them in order to increase the spaciousness.

“The flaring of the plan and the narrowing of the section of the thresholds preceding the main space pursue the same objective.”

Images courtesy of Iñaki Bergera

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

March 21, 2013 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter