Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Contemporary renovation project in Barcelona

contemporary-renovation-project-barcelona-adelto-07

Barcelona-based interior design studio, Egue y Seta, has designed the Vivienda en Sant Joan project. Completed in 2014, contemporary family home is located in Passeig de Sant Joan, Barcelona, Spain.

Can the layout of a house be improved by eliminating unnecessary partitions while maintaining the original number of rooms? Can you spatially communicate contiguous (public and private) spaces without affecting the privacy of the tenants? And can you juxtapose various interior design textures and finishes while maintaining a “light” visual atmosphere? One such that would work as blank canvas ready to receive the decorative contributions of future inhabitants of the space?

contemporary-renovation-project-barcelona-adelto-02

According to the designers: “The renovation project of the housing unit in Sant Joan gives a convincing answer to all the above questions. And its result, comparable to an endless number of examples due to its typology and similar dimensions, confirms that design and the experience of the interior designers are not at all incompatible with tight budgets or smaller homes.

contemporary-renovation-project-barcelona-adelto-03

“The design process began by dividing the house into two separate realms: one private and one public. Exchanging for this purpose, the locations of the kitchen, bathroom and dressing rooms. The master bedroom in its new location, adjacent to the bathroom and dressing room, offered the possibility of accessing these rooms through and independent route, making of this bedroom what is commonly referred to as an en-suite. Meanwhile the relocated kitchen, opened naturally to the social area through a corridor and widened access.

contemporary-renovation-project-barcelona-adelto-08

“This social area, in the main façade “wing” of the house, revolves around a large wooden table that separates the three subareas located here: the study area, the dining room and the lounge.

contemporary-renovation-project-barcelona-adelto-11

“Just steps away from the dining area, and without the interposition of doors or walls, the kitchen is found. This room, which previously used to be private and technical, now proposes a close visual relationship with the dining room, benefiting from all the light that washes over the main facade while annexing to the its limited space those few square meters occupied by the hall.

contemporary-renovation-project-barcelona-adelto-04

“The new en-suite master bedroom poses not only a possibility of private access to the bathroom and dressing room, but also invites an ‘intimate’ visual relationship between the shower and bedroom realms. Separated only by a glass wall and a Venetian wooden shutter, it allows light to enter as well as an intimacy/sensuality play between both areas.

contemporary-renovation-project-barcelona-adelto-05

“All in all, the stylistic renewal and spatial redistribution of the property have undertaken opposite chronological trajectories. The first wandered back in time to find historical references in the architectural past, while the second tried to reflect current lifestyles and future necessities, always gaining in each case, natural light for each stay, a greater feeling of general spaciousness and an exponential increase in the range of uses of the unit as a whole.”

Images courtesy of Víctor Hugo

 

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

November 6, 2014 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter