Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Contemporary Malbaie VI Maree Basse Residence, Montreal

Montreal-based design studio MU Architecture have completed the Malbaie VI Maree Basse project. Completed in 2011, the contemporary property can be found in Cap-à-l’Aigle, La Malbaie, Québec, Canada.

According to the architects: “The residence Marée Basse (Low Tide) is part of the residential development Les Terrasses Cap-à-L’ Aigle. Capitalising on an exceptional view of the St. Lawrence River, the surrounding nature and the land form of the region, this development meets the highest standards and promotes contemporary architecture and local know-how.

“The concept of the contemporary Canadian house revolves around two off-centered volumes positioned in such a way to take in as much sunlight as possible and to make the most out of the different viewpoints. These two volumes seem to emerge from the forest and project themselves towards the River and La Malbaie. The whole house forms an angle that embraces a huge private terrace at the lower level.

“Upon arrival, we discover the residence in its simplest form: two distinct volumes covered with cedar shingles. At first glance, it is both mysterious and unsettling. As we move towards and between the two blind volumes, we discover an exceptional view. This observatory is in fact a green roof under which lies a vast residence. The higher volumes, apparently isolated, house the bedrooms and the bathrooms. They are connected to an opened and largely fenestrated lower level containing the living areas.

“At the center of the contemporary Canadian property, an architectural red metal spiral staircase acts like a pivot to the two principal axes. The living room, dining room and kitchen are connected to this staircase which incidentally serves as an ever-present visual signal. The radiant concrete floor and the foundation walls are left rough accentuating the contrast with the cedar ceiling. The kitchen, ergonomic and very contemporary, contains a large island counter which is used as a work surface and a dining table. It sits in front of a large panoramic window offering stunning views over the river.”

Images courtesy of Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo).

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

July 12, 2012 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter