Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Contemporary House on a Stream by Architecture Brio

Contemporary-Home-Design-India-Adelto-09

Mumbai-based architectural practice, Architecture Brio, has designed the House on a Stream project. Completed in 2013, the contemporary single-storey property is connected by a bridge and is located in Alibaugh, India.

According to the architect: “With a stream running through the house, this retreat in Alibag is delicately woven into the landscape, alternately opening up and closing itself to the different characteristics of the site.

Contemporary-Home-Design-India-Adelto-03

“A multitude of medicinal and fruit bearing trees provide for an intimate ambiance and comfortable microclimate. Though seasonal, the streambed allows for an interesting landscape feature. The house is placed on the banks of the stream where it makes a sudden S-curve. A short walk along the stream before entering the house builds up an element of anticipation. Like an organism trying to make most use of its resources and surroundings, the house with its several limbs reaches out into the landscape making full use of the views within the site and dramatizes special moments: a beautiful tree, a view of the mountains beyond or the cascading stream during the monsoon rains. What started out as a Cartesian response to the site became deformed, stretched and pushed in.

Contemporary-Home-Design-India-Adelto-01

“The contemporary Indian house consists of two parts: the day areas of the house such as the dining/kitchen, the living room and entrance verandah are separated from the master bedroom by a bridge that spans across the stream.

“As the owners are passionate about cooking, the kitchen was made the heart of the house, a large, inviting volume with a high ceiling and a skylight that floods the space with light. This space forms the anchor of the house from where its various limbs branch out into the landscape around existing components of the site. The living room on the left is lifted off the ground to have a panoramic view of the mountain range in the distance. The guest room embraces an existing tree to create a courtyard and just peeks across the dining room to have a view over the length of the stream. The pool is aligned along the stream acting as a celebration of it during the monsoons, and a memory of it during the dry season.”

Images courtesy of Sebastian Zachariah

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

February 2, 2014 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter