Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Contemporary home in Aarhus by Friis & Moltke

Contemporary-Homes-Denmark-Adelto_00

Aarhus-based architectural practice, Friis & Moltke, has designed a contemporary family home located in Aarhus, Denmark. Completed in 2011, the modern home boasts spacious interiors.

According to the architects: “This functional villa is built on an undulating plot at the fringe of the forest. The spot is remarkable for the beauty of its scenery, but it also poses a challenge for the architect. The answer to this challenge is a ‘folded disc’ – design which allows you to enter the front of the house at one level, but to access the garden from the house at two levels. The contemporary house itself gives off a dynamic feeling of interaction with the plot and the landscape. To achieve this effect, the horizontal lines are complemented by a slanting roof and together they frame a pleasantly private space with respect for the surrounding nature.

Contemporary-Homes-Denmark-Adelto_03

“The dominating element of the design – and the principal architectural feature of the interior of the house – is a 14.5 meters long wall, planked with oiled oak veneer. The wall is a decorative element providing warmth and texture to the house as well as a functional basis for the kitchen inventory, a cozy niche and the living room library. The oak wall creates a unique and meditative atmosphere with clear reference to the Scandinavian nature and tradition and also reveals a trace of inspiration from Japanese culture.

“All floors are coated with polished concrete and the ‘raw’ style is seen through all the way to the ceiling for which is chosen perforated acoustic plaster. Great panorama windows, spanning from floor to ceiling, invite in light and nature and create an experience of fluid transition between the inside and the outside. In the back of the living room, a special window seems to have been ‘cut out’ of the thick outer wall to the effect of making the natural scenery outside look almost like a painting. The two children’s rooms at the bottom level have windows to the garden while the master bedroom offers a secluded retreat towards the back of the house.

“A characteristic of this house is the conjugation of different materials: Stone and concrete contribute to the raw and textured qualities of the house while the oak wall brings warmth and depth and the plaster functions as a decorative acoustic ceiling.”

Images courtesy of Friis & Moltke

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

April 23, 2014 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter