Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Contemporary design – OCBC Bank, Singapore

Contemporary-Interior-Design-Singapore-03

International architectural practice, Ministry of Design, have designed the OCBC project. The  interior design project can be found in a 10 storey building in the central business district, the new OCBC Campus houses a fully dedicated learning hub for OCBC Bank, a global leader in banking headquartered in Singapore.

According to the architects: “Having outgrown their previous learning facility, OCBC Bank approached MOD to strategise and design a new learning campus, which would not only yield more space, but more importantly, redefine the learning process and environment for greater relevance and effectiveness.

“MOD began the process by analysing OCBC Bank’s existing premises and pedagogical processes, interviewing both training facilitators and employees. One of the key conclusions from these observations was that the current generic classroom was restrictive both for the delivery of teaching materials as well as the active learning of the students.

“MOD’s key response was to create a series of tailor-made environments best suited for enhanced learning, dynamic interaction and exchange, with all other design elements taking their lead from this. The resulting campus building straddles ten floors, including lounge and reception areas, an auditorium-cum-event space, six floors of dedicated learning labs and an office space for the OCBC Bank campus team; running programs for all strata of employees in OCBC Bank, from tellers to senior management, and their subsidiaries such as Great Eastern Holdings and the Bank of Singapore.

“Situated at the southwest corner of a busy traffic intersection, the Campus’ highly visible glass encases the ground floor lounge and entryway, buffered by lush greenery and sits off a sheltered walkway. The main double-height lounge space is visually anchored by a hovering sculpture designed by MOD, called (R)evolve, made up of powder-coated red-and-white rings.

“The building’s entry sequence features an Installation Art Wall, a back-lit glass wall incorporating a text-based art installation: a series of gently pulsing key words related to the learning experience, with each word chosen to evoke the spirit of learning (Question, Imagine, Explore). This corridor leads to the double-volume naturally lit Lounge, which is also equipped with a stage for evening events and a variety of social environments. Nestled to the north of the stage is a more intimately scaled secondary lounge space. This lounge experience continues onto a mezzanine level overlooking the double-height void. Magazine racks and computer terminals provide a variety of ways to engage over a lunch or tea break.

“Moving up a level, the entire third floor houses a dynamic event space which is flexible enough to hold large scale presentations of more than 200 guests or a series of smaller group gathering zones. This space would also cater to career fairs and open houses. Flexibility is achieved through a series sliding partition screens and loose furniture in different shapes and sizes. Key features include a ceiling trellis radiating to form an abstraction of the OCBC Bank’s logo as well as a permanent bar and server-counter. The OCBC Bank logo ceiling trellis is the second example of Installation art in the Campus.”

Images courtesy of Edward Hendricks

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

June 8, 2013 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter