Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Contemporary Cloud Street Residence by AWA

Contemporary-Homes-California-Adelto_00

Menlo Park-based architectural practice, Ana Williamson Architect, has redesigned a house in Menlo Park, California, US.

According to the architects: “Cloud Street House began as a cramped 900 sf cottage on a 50’x100’ lot. Budget constraints required a single storey solution, achieved by reusing the existing foundation while adding 500 sf of flexible indoor/outdoor space. The final design features abundant natural light, sustainable materials, and fully integrated indoor/outdoor rooms.

Contemporary-Homes-California-Adelto_04

“The primary goals of the project require completely rethinking the existing ill-conceived spaces, improving the overall flow to enhance connections to the outdoors and bring in as much daylight as possible. With this degree of compactness, all living spaces need to “work hard”, with every element serving double duty.

“The new floor plan is organised along a vaulted central spine separating public and private zones. Large glazed bi-fold doors open the dining room to the patio, creating a courtyard. By maximizing the connection to the yards and creating accessible outdoor rooms, the entire site becomes integral to the everyday life of the homeowners and their young children.

“Although the finished house is a modest 1465 SF, it feels much larger because of its comfortable volume. The roofline is entirely reworked to vault the ceilings and allow for clerestory windows. The house is now maximally flooded with daylight for its orientation, passively warming the house in winter and contributing to natural ventilation in summer.

“Designers by training, the homeowners enjoyed the process of material exploration and experimentation. Ultimately, they chose materials both for their aesthetics and their inherent and sometimes innovative sustainable properties. The peaked brise soleil and front and rear decks are constructed with acetylated wood. This material minimizes water absorption, making it extremely durable and more dimensionally stable. The kitchen cabinets are faced with a high performance fiber composite veneer developed to be a timber free alternative. Both of these are relatively new products to the sustainable market.

“The front of the contemporary house, with its gracious porch and native landscaping, provides a neighborhood-friendly gesture towards the street. The house is more modern than its counterparts on the block and in careful keeping with the scale of the original context of the cottage. Its bold colour scheme and sharp geometric lines often attract the interest of passersby and fosters impromptu interactions between the homeowners and their neighbours.

“The combination of significant and challenging constraints, along with insightful homeowners presents an opportunity for great results. The full engagement and trust of the homeowners throughout this project were key elements of its success.”

Images courtesy of the architects

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

May 23, 2014 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter