Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Contemporary Chimes building office design, India

Contemporary-Office-design-India-13

New Delhi-based architectural practice, Design Atelier, have designed the Chimes project. Completed in 2012, the contemporary office design known as the Chimes Building houses Athena Business Solutions in Gurgaon, India.

The architecture of the Chimes Building, Gurgaon is about creating public spaces that are accessible and enable the experience of nature within the spaces of the building, symbolizing life inside the building. The design of the building addresses issues of sustainability, sociability, making room for nature, and program flexibility. The building mass is specially developed to demonstrate a novel solution for a multi-tenanted office building with floor plate size flexibility to create a mix of tenants from various service sectors and industries. To create a high profile address, it was envisioned to organize each floor as potentially heterogeneous open-plan environments that can be combined or be separated by user requests with controlled indoor environments and amenities to suit a variety of needs for large and small businesses organized to share common community resources set up in the building.

Contemporary-Office-design-India-04

The design of the building emphasizes diversity of all kinds: juxtapositions of people, functions, built forms, spaces, and activities are just some of the fundamental elements that help encourage an inclusive and sustainable public sphere that thrives at all times of the day and night. The building is raised up from the ground on pilotis, allowing free-flowing open spaces under the building shaded from the harsh sun, with a variety of water pools and guided streams cooling the air, and plants growing within and around the building on the site to cool the ground. A variety of public spaces are created at ground level that is accessible, shaded and close to nature. These spaces encourage serendipitous meetings, foster community engagement and active participation in urban work life.

At the ground, the concept of openness, spaces flowing together, plays a major factor in the design. The public areas including a restaurant/café are located on the ground floor, with smaller spaces to encourage people to meet spontaneously for coffee or for informal meetings. Various spaces for public functions are offered- an open air performing arts theatre, a cafeteria and a future exhibition space, and a restaurant. A number of available conference rooms, meeting lounges form a complete sociable and efficient center for the complex to respond to all nature of business requirements. Sky terraces attached to each floor plate connect to nature during the day.

Images courtesy of Dileep Prakash, Aashish Karode and Navin Kumar

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

September 11, 2013 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter