Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Contemporary Casa VR by Elías Rizo Arquitectos

Contemporary-Homes-Jalisco-Mexico-Adelto_13

Jalisco-based architectural practice, Elías Rizo Arquitectos, has designed the Casa VR project. Completed in 2013, the stunning property is located in Tapalpa, Jalisco, Mexico.

According to the architects: “Casa VR, located in a secluded area near the town of Tapalpa, is an exercise in clarity and functionality. The programme is arranged on four quadrants, which are defined by the intersection of two main circulation axes. Within this system, spaces are distributed according to privacy requirements and affinity. The design of the house was driven by the desire to allow it to connect with the outdoors and to converse with its regional context using a contemporary vocabulary: the building affords ample views and is accessible through various entry points, while its stark geometry is expressed with local materials and rustic finishes that were executed with precision.

Contemporary-Homes-Jalisco-Mexico-Adelto_00

“The contemporary house appears as a horizontal element inserted in a forest clearing, surrounded by pines and oaks. The building’s front façade is fairly opaque and has few openings. At the back of the house, however, the walls become windows or non-existent, to allow daylight in and to take in the views of a large lawn and the landscape beyond. A long circulation axis that runs north – south bisects the house’s rectangular footprint, while a wide entry vestibule splits the building transversally and mediates between the private and public areas of the house.

“Within the private south block, the longitudinal passageway divides the programme into two distinct zones. The southeast quadrant contains three bedrooms, each fitted with its own bathroom, and a family room; the southwest quadrant houses the service spaces, a stairway and the garage. On the second level, the master suite spreads out across both quadrants and provides private access to a generous roof terrace. In the public north block of the house, the longitudinal axis becomes a permeable window membrane that can be hidden away to fuse the northeast and northwest quadrants; these contain the outdoor veranda and the kitchen, dining and living cluster, respectively.

The materials were articulated with great care. The construction consists mainly of a series of masonry walls built from stone of local extraction. The private north wing of the house is roofed by a concrete slab while the public areas are sheltered by a tiled roof atop wood decking, supported by a series of wooden beams. A steel frame lifts the eaves to create an inward slope on the roof. Aside from the ceiling on public areas, wood is also used on cabinetry, on window frames and as sheathing for the master suite block. Steel accents are visible in various places throughout the house, like the stair railings, the roof planter-parapet, and the frame at the open end of the second floor volume.”

Images courtesy of Marcos García

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

June 6, 2014 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter