Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Chic Casa Sal in Barcelona by Nook Architects

Contemporary-Homes-Barcelona-Adelto_06

Barcelona-based architectural practice, Nook Architects, has designed the Casa Sal project. Completed in 2013, the contemporary home is located in Barcelona, Spain.

The contemporary home was designed by the architect by basing designs around the owner’s personality and likes.

Contemporary-Homes-Barcelona-Adelto_00

According to the architect: “We faced many difficulties of the original geometry, a very compartmentalised rectangle, only 3m wide, and 19m long. On one of its ends lay a terrace in very poor conditions, elevated in regards to the dwellings floor level, which could only be accessed through a narrow, opaque door.

“These were the premises we worked around in order to solve the architectural problems of the property and the functional requirements of our client. From the start, it involved teamwork, between the architects and the client.

“For the client, the most important part was the kitchen, which had to be the heart of the home; functional, resistant, lively, and very much on the lead in regards to the rest of the room.

“The kitchen therefore articulates the rest of the spaces: on one side there’s the living room with access to the terrace, and on the other the most private areas, the bedroom and study, a bathroom and a guest room.

“To counter the sensation of the narrow proportions of the dwelling, we treated the pavement with fringes of different types of very eye-catching finishes, placing more resistant materials in the kitchen, bathroom, and study, and combining them with wood for a softer look and feel on the rest of the home.

“The client got involved by choosing the different tiles: a hydraulic mosaic for the kitchen with geometrical shapes, a floral theme for the study, and a checker board for the bathroom.

“For the terrace, we had a double objective: to solve the deficient connection between it and the living room and to transform into source of natural light, giving it a purpose all year long.

“This is why we decided to open a large hole on the facade and placed a seating bench that doubles as a stair and storage area with bookcases and drawers. The same pavement was used to finish the terrace on the outside, and the bench on the inside, making the terrace part of the living room itself.

“We understood from the beginning that even though our intervention was over, the client’s intervention had only begun. She now has a starting point based on a very familiar architecture to her past, her tastes, and way of live, which will evolve naturally and alongside herself.”

Images courtesy of Nieve

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

April 24, 2014 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter