Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Centennial Tree House with luxurious interior design

Contemporary-Homes-Singapore-Adelto-06

Singapore-based architectural practice, Wallflower Architecture + Design, has designed the Centennial Tree House project. Completed in 2012, the luxury home, which is located in East Coast Parkway, Singapore boasts a stunning internal courtyard.

The property owner wanted external blank walls but then decided on fixed screens. A centre courtyard for light and air was also an important interior design feature for the owner. These tangible facets are what the owner considered make a dream home.

Contemporary-Homes-Singapore-Adelto-00

According to the architect: “Introversion has a negative connotation in a culture where being social and outgoing are prized above all else. But what is withdrawal to some is energising for those who thrive on self-reflection and contemplation; life is found within.

“That fortitude and strength is visually given expression by a hundred year old frangipani tree literally found within, centred in a large grassed courtyard surrounded with water. The tree was given a new lease of life having been rescued from a site slated for development.

Contemporary-Homes-Singapore-Adelto-02

“True to the owners’ requirements, the facade is entirely sealed off in most areas, and veiled by fixed timber screening in others. The purity of intention to internalise results in a purity of architectural elevation on three sides; there is no yard, opening, back of house, but a pebbled path between a rhythmic timber screen and a lush wall of polyalthias. Visually, the aesthetics exclude both physically and psychologically, but the timber screens along the periphery of the first storey allow breezes to comb through, refreshing the sheltered corridors and living spaces. The central court encourages this, acting as both a light and air well. Throughout the day as the environment changes, the breezes shift, the house breathes. The only area where the timber screens can be opened is between the second storey master bedroom and the court. Motors silently fold the screens away, linking the court to the bedroom.

“The central air and light is key to the experience and enjoyment of the contemporary Singapore house through the day as the light shifts, different walls, passages, are literally seen in a different light, or shade or shadow. The centennial tree awakes, basks, and rests; and the surrounding spaces share that experience.”

Images courtesy of Albert Lim

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

January 15, 2014 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter