Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Cairnhill Road property with a cool koi pond, Singapore

Contemporary-Interior-Design-Singapore-01

Singapore-based award-winning architectural practice Richard Ho Architects have designed the Cairnhill Road project. Completed in 2010, the luxury home features a koi pond and is a former pre-war shop house. The property can be found in Singapore. 

According to the architects: “Our initial survey of the property revealed the building’s good bones. The house’s original condition was quite good but its configuration did not suit modern living.

“A primary concern was that the kitchen and bathrooms were located at the back of the house, away from activities of the living and dining rooms and inappropriate for entertaining.

“We retained the building envelope and reconfigured the layout to create a single, seamless living-dining-kitchen volume, taking special care to maintain the hierarchy of space so central to the design of pre-war shop house. The resultant scheme is a distinctly modern take on a traditional shop house.

“To recreate the shop house essence, we redefined two characteristic features of shop house architecture – the skylight and the air well. To emphasise the importance of this space as the fulcrum of the house, we introduced a water feature and koi pond and made the staircase wind around this water feature.

“Where the air well was once exposed to the elements, it is now equipped with a retractable glass roof and independently operated blinds that reflect 75 per cent of the heat back into the atmosphere, keeping the internal temperature comfortable.

“Depending on the extent to which the blinds are retracted, the time of the day and the intensity of the sun, the shaft of light streaming in cast shadows in varied patterns. On moonlit nights, the glass roof can be fully retracted to take in the view.

“The second storey has one wing housing the master bedroom and ensuite bathroom, and the other containing the nursery and daughter’s bedroom. We custom-designed and installed a series of child safety doors at strategic locations, which can be removed once the owner’s daughter comes of age.

“The master bedroom is a self contained volume reminiscent of a luxury hotel suite: a divider at the entrance doubles up as the bed’s headboard, while a bank of wardrobe in a high-gloss white finish line walls on either side. The pièce de résistance is the master bathroom, with its view of lush greenery that whisk one away from the hustle and bustle of city life.

“The guest room on the attic level functions as the owners study when there are no visitors. Here, an enormous 4m high glass door and glass wall are used in place of the usual timber and brick counterparts. We wanted to enhance the sense of space.

“If you open the door, air can flow through and ventilate the space. Our rationale resonated well with the client, who picked this as his favourite room in the house.

“A surprise awaits intrepid visitors who make the journey all the way up to the rooftop: an outdoor terrace with an infinity edge pool and a panorama of green, the same view shared by the master bathroom.

“This is one of the most contemporary shop house we have done so far. But it has the unmistakable feel of a shop house, because we do not believe in creating space in a conserved house that does not have memories of its past. It would be like a person with amnesia.”

Images courtesy of Vineyard Production

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

May 9, 2013 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter