Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Black Cube residence by KameleonLab

Luxury-Homes-Poland-Adelto_05

Polish architectural practice KameleonLab has designed the Black Cube project. The contemporary family-home is located in Wroclaw, Poland.

According to the architects: “The project demonstrates a ‘total makeover’ of a typical polish family house from the 70s. Clients have bought a site with an existing two-storey small building and their main objective was to make this house almost twice as big, whilst incorporating the old structure of a building and to completely change the elevations. At the end of a ‘face lift’ old white cube became a ‘Black Cube’.

Luxury-Homes-Poland-Adelto_00

“Existing house was extended in two directions, towards garden and west site boundary, achieving extra space for a living room on the ground floor and new parents bed room with wardrobe on 1st floor.
Privacy has been the most important issue.

“The site is located in ab urbanised city zone in a residential area of high density, where achieving privacy was important for the clients, and was one of the main issues.

“Following the client’s wish to minimise possible views into the house form outside, front and side elevations have just a minimum number of openings which was compensated by few skylights and five meter height channel glass wall lightning up stairs and hallway.

“Another important aspect of this project was to create a smooth transition between the modern house and landscaped area. From the garden side a steel frame has been designed surrounding terrace and supporting projected ‘bedroom box’. This has created another space – somehow enclosed but already in the garden. The steel frame will serve as a construction for timber louvers to maximise privacy and create shade in summer months. This ‘in between’ zone will serve as a living room extension, where sliding glass facade make it possible to connect with outer space almost seamlessly. During summertime and spring this will be ideal for BBQ’s, garden party’s and will be used as a kids’ playground.”

Images courtesy of Tomasz Zakrzewski

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

May 22, 2014 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter