Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Birchgrove: A luxury Sydney home by Nobbs Radford Architects

luxury-homes-sydney-adelto-01

Surry Hills-based architectural practice, Nobbs Radford Architects, has designed the Birchgrove project. Completed in 2014, the luxury home is located in Sydney, Australia.

According to the architects: “The house is located in the inner Sydney suburb of Birchgrove in close proximity to the harbour. The original section of the house is a simple timber weatherboard cottage.
The rationale was to improve the house by simplification and maximise the outdoor experience on a tight site with neighbours in very close proximity.

luxury-homes-sydney-adelto-00

“One solution was to replace all upper level external walls to the courtyard with a fully operable facade, when closed this emulates the weather boards of the original cottage.
The main bathroom spills out onto the upper balcony, the doors completely retreating within the wall cavity, creating a private outdoor bathroom experience.

luxury-homes-sydney-adelto-02

“The stairs were replaced with a new elongated stair spine along the southern boundary connecting the three levels. Joinery wraps under and over the stair filling the cavities with much needed storage space.
The stairs are bounded by a smooth concrete stucco wall which disperses shadows and light from the glazed roof overhead.

luxury-homes-sydney-adelto-03

“The approach to materials has been to develop a palette that is reflective of the site and origins. Concrete references the solidity of the sandstone footings and boundary retaining walls. A 5.1 metre long concrete bench terminates in an end cantilever. This is repeated in the courtyard as a bench seat and BBQ plinth. The contrasting use of timber reinforces the primary structural and cladding material of the cottage, reinforcing the essence of the cottages’ materiality.

luxury-homes-sydney-adelto-04

“The original front two bedroom remain in tact, while the reminder of the house has been reorganised to address the courtyard and increase the perception of space. On the upper level windows have been expanded to appreciate the the outlook across the harbour to the iconic Sydney Harbour Bridge. The walls on the ground floor were removed and replaced with a sliding glazed panel system.

luxury-homes-sydney-adelto-06

“A small level shift of three stairs demarcates the kitchen from the main living and dining rooms. The relationship from the living room to the courtyard is slightly sunken. A joinery unit edges this transition, doubling as a bench seat on grade with the courtyard. The dining room joinery reinforces this datum through a change in material creating a horizontal split.The reinvention creates a generous new spatial experience of the house and takes advantage of it’s unique location.”

Images courtesy of © Murray Fredericks

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

January 1, 2015 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter