Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Best Sustainable Development Award, Druk White Lotus School, India

The Druk White Lotus School and London-based Arup Associates received The Emirates Glass LEAF Award for ‘Best Sustainable Development’, which took place during this year’s London Design Festival.

The award-winning design is located in the Indus Valley, Northern India. An environment of extremes, and lying at 3,500m above sea level, this is a high-altitude desert landscape where temperatures fall to -30°C in winter; for about five months of each year the region is cut off from the rest of India by snow.

The challenge was to to create a centre of local culture, education and communication that integrates the region of Ladakh’s unique cultural and architectural heritage with appropriate opportunities to be found in contemporary design. The project not only seeks to minimise its own environmental impact, but also aims to help the local community thrive.

The school currently caters for 488 pupils from nursery through to 14 years of age. The campus, with its educational facilities and residential courtyards, was completed up to middle school stage in September 2011.

Buildings take maximum advantage of the high altitude and clear skies with active and passive solar energy collection. Classrooms face the morning sun to make the most of natural light and heat. The sun heats the buildings passively, either with fully glazed south-facing façades or trombe walls. Solar water heaters provide hot water for showers and clothes washing. A photovoltaic system provides reliable electrical power to the whole site using an installation of 9kWp of PV panels.

Spacious learning spaces were created using timbers from Kashmir, granite blocks found on, or adjacent to, the site to form the outer walls, and traditional Ladakhi mud roofs, which provide good protection from the cold.

Two boreholes and solar pumps supply all water requirements. Human waste is treated in ventilated improved pit (VIP) dry latrines, and has been taken out of the water cycle.

The materials chosen resonate with the place, and provide surfaces to sit, climb and explore. The external landscape is articulated with low granite walls, steps and seats, planters and willow trees, creating scaled spaces for play and study. The school’s buildings are safe, sustainable and provide an extemporary learning environment to standards previously unavailable in Ladakh.

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

October 2, 2012 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter