Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

Architects bring the Mary Rose back to life

Mary-Rose-Museum-Portsmouth-08

London-based architectural practice, Wilkinson Eyre Architects and Pringle Brandon Perkins+Will, have designed the Mary Rose Museum project. Completed in 2013, the new £27m museum can be found in Portsmouth, England.

The story is of collaboration, with the project team combining delicate conservation, contemporary architecture and specialist technical expertise. The result is a truly unique design that reveals the secrets of the famous Tudor ship, marking 30 years since the hull of the Mary Rose was raised from the Solent where she lay undiscovered for 437 years.

Like crafting a jewellery box to house a precious gem, the design team has together created a building and interior that protects and showcases the Mary Rose. Designed from the inside-out, the Museum building takes many of its cues from the historic ship, allowing its hull, artefacts and exhibitions to take centre stage and create a visitor experience befitting this remarkable piece of history.

At the heart of the project, within a carefully controlled ‘hot box’ environment, is the starboard section of the hull of the Mary Rose.  Alongside it, a virtual port-side hull has been created over three levels to view the ship and house the context gallery. Encasing the Mary Rose and the largest collection of Tudor artefacts in the world is an architectural form that alludes to the historic significance of the Museum’s collection and announces the arrival of a major new cultural attraction.

The architecture

According to the architects: “When working with such a fascinating artefact like the Mary Rose, the architecture needs to complement rather than distract. In this case, the challenge was finding the right architectural language to help articulate the story being told by the Museum, whilst adding a confident piece of contemporary architecture to Portsmouth Historic Dockyard.

“The simple, pure elliptical form of the new building is derived from toroidal geometry echoing the shape of the Mary Rose; its timber is reminiscent of the ship’s historic hull, showcasing the innovative Carvel construction methods of the 16th Century. Further embedding the building in its maritime heritage, the timber has been stained black to reflect England’s vernacular boat shed architecture. ­­

“The challenges of the site’s historic context, adjacent to HMS Victory and the listed Admiralty buildings, are compounded by the nature of the site itself:  a late 18th Century Dry Dock that is listed as a Scheduled Ancient Monument. Care has been taken to keep the height of the Museum as low as possible to remain sensitive to the proportions and scale of the surrounding buildings. The low-profile, shell-shaped metal roof follows this logic and reduces the internal volume of space which has to be environmentally controlled to precise standards to ensure the conservation of the hull.

“Two rectangular pavilions are attached to each side of the main building, one housing the main entrance reception, café and shop, and the other occupied by the Learning Centre and main plant room. The overall composition is a piece of contemporary architecture, an elegantly simple form with an air of mystery that encourages visitors to enter and explore.”

The interior

According to the designers: “The essence of the interior design evolved from the frozen moment in time seconds before the Mary Rose capsized and sank on July, 19, 1545. Following the painstaking archaeological excavation and recording of the exact location of every find, the project team could see inside the Mary Rose and reunite the original contents – fittings, weaponry, armament and possessions – deck-by-deck.

“A virtual hull was constructed to represent the missing port side with all the guns on their original gun carriages, cannonballs, gun furniture, stores, chests, rope and rigging.  Visitors to the Museum walk in between the conserved starboard section of the hull and the virtual hull on three levels, seeing all the main shipboard material in context as though they are on board the Mary Rose.  The end galleries then interpret the context gallery deck-by-deck in more conventional museum display cases, designed by Land Design Studio.

“The atmosphere of being on the ship is further enhanced by the walkways following the shape of the deck from stern to bow and low ceilings on the lower deck.  The Museum spaces are deliberately dark with daylight excluded and the only lighting either focused on the objects or concealed under the walkway handrail, lighting the space and re-creating the dark claustrophobic spaces below decks.

“Two museum interiors have been designed – the first for 2013 to 2017/18 and the second for the period after 2018. Initially the Mary Rose will remain in her protective cocoon while she is dried and be seen through windows on the three levels of the context gallery and the lifts.  However, on completion of the conservation process, the context gallery walkways will be opened and the Mary Rose and all her contents will be seen together.”

Images courtesy of Hufton + Crow, Luke Hayes and Gareth Gardner

About

Assif is a luxury travel and design aficionado currently working as a BBC content producer. He holds an MA in journalism from the University of Leeds. He is partial to tea and cake - Yorkshire Tea Gold Blend please. His favourite trips include island hopping in the Seychelles, a mountain escape in Kashmir and getting lost in Hong Kong.

Assif is the current editor of Adelto Magazine. Follow him on Twitter and Instagram: @journolista.

Love Interior Design & Exotic Travel? Follow us..

June 15, 2013 | Property | View comments

- Other articles you may enjoy -

Sign up to the Adelto newsletter